Iraki keresztények növekvő esélyei

A „Keresztény Kelet Kezdeményezés” évente harminc segélyprogramot szervez, elsősorban Észak-Irak keresztényeinek. Például Zakho-Dohuk egyházmegyében keresztények menekültfalvait támogatják. Üvegházakat, traktorokat és más mezőgazdasági gépeket adnak olyan keresztény családoknak, amelyek így végre némi jövedelemhez jutnak. A vízellátás érdekében ugyancsak berendezéseket szállítanak, óvónőket képeznek. Az orvosi ellátás biztosítása érdekében gyógyszereket, felszereléseket visznek.

Hollerweger az általa bejárt terület biztonsági helyzetét javulónak látja. Csökkent az elvándorló keresztények száma. Ezt erősítette meg a vele utazó Georg Sporschill jezsuita szerzetes is. Észak-Irak tulajdonképpen sok keresztény család eredeti lakóhelye, de Szaddám Huszein a hetvenes években délre űzte őket, hogy kurdoknak adjanak helyet. 2003 után sok keresztény az iszlám terror elől visszamenekült eredeti lakóhelyére. Persze sok keresztény család egykori földje most kurd használatban van, bár a kormány ígéretet tett a kurdok áttelepítésére. Ez a mai körülmények között különösen súlyos problémát jelent.

Az észak-iraki egyház helyzete is nehéz, mert Zakho-Dohuk püspöke tavaly ősszel meghalt, és jelenleg adminisztrátor vezeti az egyházmegyét. Remélik, hogy szeptember végén egy dinamikus pátriárka veszi át a káld katolikus egyház vezetését.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .