Díszdoktorrá avatták Erdő Pétert

A XIV. kánonjogi kongresszus keretében megtartott ünnepség vendégei közt jelen volt a varsói magyar nagykövet, Kiss Róbert; a lengyel prímás, Józef Kowalczyk érsek; a volt prímás, Józef Glemp bíboros; a lengyelországi apostoli nuncius, Celestino Migliore érsek; a lengyel püspöki kar elnöke, Józef Michalik érsek; Varsó–Prága érseke, Henryk Hoser és a varsói egyetemek rektorai, állami méltóságok és országgyűlési képviselők.

Erdő Pétert Wojciech Góralski professzor köszöntötte az UKSW jogi karáról. Beszédében felsorolta az új doktor tudományos eredményeit, és hangsúlyozta: „Csodálatra méltó kutatói szenvedélyt, az összpontosítás képességét” fedezi fel Erdő Péter munkáiban. Mindez segíti felismerni, ami fontos, és előreviszi a tudományt, az eddig nem használt források kutatását. Hangsúlyozta a gondolatok eredetiségét, az alkotói viszonyt a felvetett témákhoz.

„A magyar professzor eredményeire jellemző, hogy kutatásaiban nem korlátozza magát egy területre, hanem figyel a tudományágak közti kapcsolatra is.” Góralski professzor hangsúlyozta, hogy az új díszdoktor érdeme a jogtudományban az egyházjog középkori forrásainak kutatása és intézményei eredetének, fejlődésének vizsgálata. A prímás „sikerrel köti össze a tegnap és a ma témáit”, tudományos munkája „nagy, széles látókörű”, „jelentős szerepe van a jogtudomány fejlődésében, főleg az egyházjog területén, de segíti az európai jogi kultúra fejlődését is”.

Az új díszdoktort a köszöntő kiváló vezetőnek és hazafinak nevezte, aki a kommunizmus idején nőtt fel, ezért fontos számára a vallásszabadság témája. Személyesen is elősegítette az egyház és az állam kapcsolatainak normalizálását. 1989 előtt a keleti blokkban a teológiai és vallási kultúra el volt választva a többi tudománytól, a hivatalos kultúrától. Ezért szükség volt párbeszédre a rendszerváltás után, és ennek a varsói egyetemhez hasonló intézmények lehetnek a hivatalos terepei – fogalmazta meg válaszában Erdő Péter.

Az egyetem tizenkét éves történetében huszonnégy díszdoktort avattak, köztük Boldog II. János Pál pápát és Mádl Ferenc magyar köztársasági elnököt. Az új díszdoktort levélben köszöntötte a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk és Bronisław Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke.

 Fotó: Maciej Miłobedzki  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .