Iraki frontok

A hetvenesztendős Ahmed Csalabi iraki ellenzéki vezető szerint az iszlamista ISIS viszonylag gyenge, kis létszámú fegyveres csoport, amely könnyen leküzdhető volna, csupán azért tud előrenyomulni, mert Núri al-Máliki miniszterelnök velejéig korrupt és alkalmatlan kormánya lehetővé teszi ezt. Az ellenzéki vezető úgy véli, az iraki hadsereg már rég felszámolta volna a szervezetet, ha a vezetés kellően rátermett volna. Csalabi mindeddig azért nem lehetett kormányfő, mert annak idején a nyilvánosság előtt azt állította: 2003-ban azért tört ki a háború, mert a CIA hamisan azt állította, hogy tömegpusztító fegyverek vannak Irakban. Kérdés, hogy meddig engedi az USA, hogy Máliki polgárháborús veszélybe sodorja Irakot. Miért nem védik meg az amerikaiak az országban élő keresztényeket, ha tizenegy évvel ezelőtt Irak felszabadításának jelszavával indítottak háborút?


Irakot is érinti, ami legutóbb a szíriai Deir Háfer városában történt, ahol kivégeztek, majd keresztre feszítettek nyolc keresztény felkelőt. Ez nem sokkal azelőtt történt, hogy kikiáltották az Iszlám Kalifátust az ISIS ellenőrzése alatt álló szír, illetve iraki területeken. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) ezzel kapcsolatban tett nyilatkozatában megállapítja: „Az olyan cselekmények, amelyek a vallásra hivatkozva folyamodnak statáriális bíráskodáshoz, megakadályozzák, hogy a béke irányába haladjon az ország, melyet évek óta pusztít a testvérgyilkos háború.”

Louis Rafael Sako iraki káld katolikus pátriárka a Kirche in Not segélyszervezetnek adott nyilatkozatában Irak legsötétebb órájának tartja a jelenlegi időket, és úgy fogalmaz: alig lát reményt arra, hogy Irak egysége megmaradhat. A keresztények száma továbbra is drámaian csökken. Az egykor közel egymillió keresztényből ma már csupán ötvenezer él az országban. A pátriárka nyilatkozatában a kialakult helyzetért a Nyugatot, főképp az Egyesült Államokat teszi felelőssé, a jövővel kapcsolatban pedig úgy látja, hogy a szunniták, a síiták és a kurdok várhatóan ténylegesen háromfelé szaggatják az országot, ha névleges egysége megmarad. Talán Kurdisztánban van a keresztény jövő – fogalmazott a káld katolikus pátriárka.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .