Internetezési tanácsok (nem csak) gyermekeknek

3. Biztonságos jelszó
Egy „gyenge”, helytelenül megválasztott jelszó olyan a hackerek (a számítógépet feltörő egyének) számára, mint egy nyitott ajtó. Nekik ugyanis megvannak az eszközeik arra, hogy az összes lehetséges jelkombinációt kipróbálják, vagy egész szótárnyi szó/szám kombinációt leteszteljenek. Ne engedd be őket az internetes magánéletedbe! A neved, a címed, a mobilszámod, a jelszavad megosztása másokkal olyan, mintha a lakáskulcsodat adnád oda valakinek.

4. Biztonságos webkamera-használat
Jó, ha látod a beszélgetőtársadat, de ne felejtsd el, hogy olyanok is láthatnak téged, akiket nem ismersz! Web-kamerával készített képeidet feltölthetik és másolhatják is az interneten, ezért a legjobb nem használni web-kamerát, ha nem ismered személyesen a beszélgetőtársadat.

5. További tanácsok
A közösségi oldalak használata sok jó lehetőséget nyújthat. De itt sem minden arany, ami fénylik! Facebookozol, twittelsz. Van iwiwes adatlapod, MyVIPed, hotdog. hu-s regisztrációd, és biztos vagy hétféle közösségi oldalt tudsz még mondani hirtelen. Mind része az életednek, mindegyikben van valami jó, és mindegyiken ki kell hogy derüljön valami rólad. Különben semmit sem ér az egész, hiszen nem jelölnének ismerősként, nem böknének meg, és nem találnál új kapcsolatokat. Tehát nem ismerkedhetnél, pedig ezek az oldalak azért jöttek létre, hogy minél többet megmutathass magadból. És hogy adott esetben mások rajtad röhöghessenek…

6. Digitális lábnyom Minden feltöltött anyag megmarad, digitális lábnyom lesz belőle, amit bárki megnézhet. Amit ma feltöltesz, bárki megnézheti öt vagy akár tíz év múlva is. Jó lesz az akkor is?

Hasznos honlapok: www.saferinternet.huwww.baratsagosinternet.huwww.kimondhato.hu
 
Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .