Innen-onnan

A németországi pápalátogatás költségei

Hans Langendörfer, a német püspöki konferencia jezsuita főtitkára sajtókonferencián ismertette a németországi pápalátogatás költségeit, amely körülbelül harmincmillió eurót tesz ki. Ez más államfői látogatásoknál is körülbelül ennyi szokott lenni. Miért nem költik ezt inkább az afrikai éhezőkre? – kérdezték tőle. Róluk sem feledkezünk el – válaszolta. (KAP)

Ortodox pátriárkák a közel-keleti keresztényekért

A pátriárkák isztambuli összejövetelük végén drámai felhívással fordultak a világ politikai és vallási vezetőihez. Ebben a Közel-Keleten a különböző vallások híveinek békés együttélése mellett emeltek szót, és az erőszak és üldözés áldozataival való szolidaritásukat fejezték ki. A keresztények sokszor másodosztályú állampolgárok, a templomaikat lerombolják, működésüket korlátozzák. Az I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka által összehívott megbeszélésen az első században önállósult pátriárkák vettek részt. A moszkvai patriarkátus külügyi hivatalának vezetője, Hilarion metropolita szerint a pánortodox zsinat összehívása nem valószínű. (KAP)

Kevesebb istentagadó Oroszországban

Az orosz Levada közvélemény-kutató intézet szeptember 8-án közölte: a felnőtt oroszok huszonkét százaléka mondja magáról, hogy nem hívő. 2007-ben még harminchárom százalékuk vallotta ezt. 1991-ben pedig hatvanegy százalék. Az orosz lakosság hatvankilenc százaléka vallja magát ortodox kereszténynek. A muzulmánok aránya 2007 óta háromról öt százalékra növekedett. (KNA)

Zsolnai egyházmegyei központ

A 2008-ban alapított zsolnai (zilinai) egyházmegye központját szeptember elején szentelték fel az apostoli nuncius és Zvolensky érsek jelenlétében. Az új egyházmegye főpásztora Tomas Galis. Az építési költségek 4,8 millió euróra rúgtak, hazai és külföldi adakozók jóvoltából volt fedezetük. A város központi helyén lévő épületegyütteshez mélygarázs is járul, és energiatakarékos fűtési rendszert építettek ki. (KAP)

Egyházi szervezetek a svájci frank árnyékában

Az Egyházak Világtanácsát, a Lutheránus Világszövetségét és a Református Egyházak Világközösségét is hátrányosan érinti a svájci frank erősödése. Jövedelmük legnagyobb része euróban és dollárban jut el hozzájuk, kiadásaik viszont svájci frankban történnek. (KNA)

Hétszázmillió felnőtt irástudatlan

A német UNESCO-bizottság szeptember 6-i jelentése szerint világszerte 793 millió írni-olvasni nem tudó felnőtt van. Ezeknek mintegy fele Kínában, Indiában, Bangladesben és Pakisztánban, a Föld négy legnépesebb országában él. Félő, hogy a pénzügyi válság miatt nem valósulhat meg az ENSZ által kitűzött cél, az írástudatlanok számának 430 millióra csökkentése 2015-ig. (KNA)

Pápalátogatás Kubában?

Jaime Ortega havannai bíboros érsek nem cáfolta a híreszteléseket, hogy XVI. Benedek pápa Kubába készül. A kubai egyház meghívta, és a pápa nem mondott nemet – mondta a bíboros egy ötvenkét éve először engedélyezett madrugai zarándoklaton. A bíboros dicsérte a kubai politikai reformokat, s reményét fejezte ki, hogy a változások folytatódnak. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .