Innen-onnan

A kongresszuson mintegy 450 résztvevő előtt Zenon Grocholewski bíboros, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa a nevelés válságáról, illetve az egyház pedagógiai szerepvállalásáról beszélt. Megállapította: az uralkodó szekularizáció következtében a nevelés egyre inkább technikai és funkcionális szempontokra szűkül. A világiság fogalma mindinkább a laicizmus felé közelít, amely igyekszik kizárni a közéletből a vallást, s a személyes szférába száműzni azt. (Vatikáni Rádió)

Ki olvassa a Bibliát?

Továbbra is nagy az érdeklődés a Biblia iránt, ennek ellenére nem túl sok hívő veszi kézbe a Szentírást. Ez az egyik végkövetkeztetése annak a kutatásnak, amelyet a Katolikus Biblikus Szövetség kezdeményezett a Püspöki Szinódus jövő októberi ülésére készülve, amelynek témája: Isten szava az egyház életében és küldetésében. A Szentírás olvasása egyes országokban elnevezésű felmérésben a következő államok vettek részt: Nagy-Britannia, Hollandia, USA, Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország, továbbá Lengyelország és Oroszország. A Szentszék sajtóirodája által április 28-án közzétett eredmény szerint az elmúlt 12 hónapban megkérdezettek mindössze 20-38 százaléka olvasott el legalább egy részt a Szentírásból. Az USA-ban ez az arány 75 százalék. (Vatikáni Rádió)

Bush látni kívánja a kumráni tekercseket

George W. Bush amerikai elnök izraeli látogatása során látni kívánja a Holt-tenger melletti barlangokban 1947 óta előkerült kumráni tekercseket, melyek számos bibliai szöveget tartalmaznak. Az egykori esszénus szekta elrejtett könyvtárához tartozó könyvtekercsek tudományos feldolgozásában nemzetközi tudósgárda vesz részt. Mivel az izraeli tulajdonban lévő tekercseket őrző jeruzsálemi múzeum felkeresése biztonsági kockázatot jelentene, ezért megfelelő hűtőberendezésben húsz fegyveres kíséretében, szállítják május 12-én a jeruzsálemi kongresszusi csarnokba. (KNA)

Hogyan segíthet az egyházközség?

Mint a híradásokból ismert, Ausztriában egy férfi 24 évig a pincében tartotta fogva lányát, aki hét gyermeket szült neki. Miután az esetre fény derült, a helyi plébános nyilatkozott a segítségnyújtás lehetőségeiről. Peter Bösendorfer plébános, aki tíz éve lelkipásztorkodik Amstettenben, elmondta: a szóban forgó család alig járt templomba, ám a házban élő gyermekek közül hármat megkereszteltek, illetve azok elsőáldozáshoz is járultak. Az egyház feladata, hogy segítsen – jelentette ki Bösendorfer. A plébánia karitászcsoportja felveszi a kapcsolatot a hatóságokkal, s közösen vizsgálják meg, milyen lelki és pénzügyi segítséget tudnak nyújtani a családnak. (KNA, Magyar Kurir)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .