Innen-onnan

Az ima- és böjtnapot 1993-ban az olasz Pápai Missziós Művek ifjúsági részlege kezdeményezte. Idén a húsvéti szertartásokkal összhangban választották ki a nap témáját. „Értetek és mindenkiért kiontatott.” Gyűjtést rendeznek az iraki hívek támogatására. (Vatikáni Rádió)

2010: a szegénység elleni küzdelem éve

Az Európai Bizottság, a szlovén EU elnökség és az Európai Parlament képviselői a közelmúltban találkoztak Brüsszelben egy kerekasztal megbeszélésen, amelynek szervezésében az Európai Karitász is részt vett. Az Európai Bizottság beterjesztett egy javaslatot az Európai Tanácshoz és az Európai Parlamenthez, hogy nyilvánítsák a 2010-es évet a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni európai évnek. A szegénység nagyon gyakran szoros kapcsolatban áll az elszigeteltséggel. (Vatikáni Rádió)

Az első templom Katarban

Az arab-öbölbeli kis katolikus közösség március 14-én élte meg Dohában első templomuk felszentelését. A szertartást Ivan Dias bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa vezette a Rózsafüzérről elnevezett Szűz Mária-templomban. Az öt éve Manilából érkezett Tom Veneracion kapucinus lesz a templom plébánosa. Tizennégy évszázada a keresztényeknek nem volt temploma a területen. 2002-ben a katari kormány diplomáciai kapcsolatokat létesített a Szentszékkel, és három évvel később Hamad bin Khalifa Al Thani emír földterületet ajándékozott az egyháznak istentiszteleti hely építésére. A Katarban dolgozó külföldi munkások mintegy tíz százaléka katolikus. A helybeliek számára nem lesz látogatható a templom, a külföldről érkező híveknek viszont olasz, francia és angol nyelven mutatnak majd be szentmisét. (Vatikáni Rádió)

Bestseller Istenről

A lipcsei könyvvásár alkalmából adott tájékoztatás szerint a német vallási tárgyú könyvek bestsellere Manfred Lütz kölni orvos és teológus műve: Isten. A Legnagyobb kis története. A szerző március elején adta át XVI. Benedek pápának műve százezredik példányát. (KAP)

A Templeton-díj idei kitüntetettje

A 72 éves krakkói teológus, filozófus és kozmológus, Michal Kazimierz Heller professzor lett az idei Templeton-díjas – közölte március 12-én a Templeton Alapítvány New Yorkban. A kitüntetett életművéért kapta a díjat, amely a vallás, teológia és természettudomány harmonikus fejlődésének előmozdítását munkálta. (KAP)

A Szent Pál-év és az ökumenizmus

XVI. Benedek pápa március 15-én fogadta Görögország új szentszéki nagykövetét. „Remélem, hogy a Szent Pálév elősegíti majd Európa történetének átgondolását, és serkenti a földrész lakóit, hogy újra felfedezzék azokat az értékeket, amelyeket a hellén kultúra és az evangélium átfogó bölcsességéből örököltek.” A Szent Pál születésének kétezredik évfordulójára meghirdetendő jubileumi évre utalva a pápa annak a reményének adott kifejezést, hogy hatására felerősödik majd az ökumenikus elkötelezettség. (Vatikáni Rádió)

Angol nagymester a máltai lovagrend élén

A hatvan tagból álló tanács március 11-én választotta meg Rómában az angol Matthew Festinget a rend 79. nagymesterévé. Eddig a máltai lovagrend angliai nagyperjele volt. A rend előző nagymestere, Fra Andrew Bertie február 7-én hunyt el Rómában. (Vatikáni Rádió)

Reinhard Marx „A tőke” című műve

A müncheni Pattloch Kiadó bejelentette, hogy november 5-én megjelenteti az új müncheni érsek könyvét, melynek címe: A tőke. Az érsek korábban szociológiát tanított Paderbornban. Sokszor óvott a „primitív kapitalizmustól”. Karl Marx könyve – amelyre a főpap a maga munkájának címválasztásával is utal – 2200 oldalas, Marx érsek megelégszik 300 oldallal. Karl Marx Trierben született 1818-ban, Reinhard Marx Trier érseke volt tavaly év végéig. (KAP)

Bélyegek a Sixtus-kápolnáról

Ötszáz esztendővel ezelőtt, 1508. május 8-án bízta meg II. Gyula pápa (1503- 1513) Michelangelo Buonarrotit a Sixtus-kápolna freskóinak elkészítésével. Ebből az alkalomból bélyegsorozatot ad ki a vatikáni posta nyolc címletben, a kápolna freskóiról. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .