Innen-onnan

Kínai templomépítések

Kínában a karácsonyi ünnepkörben több katolikus templomot szenteltek fel. Ezek közé tartozik Linqing apostoli prefektúra új Szent József-székesegyháza. A 2008-ban történt földrengéstől sújtott Szecsuán tartomány ezer személy befogadására alkalmas új templomát karácsony első napján szentelték fel. Dél-Kínában, Kujcsou egyházmegyében január 2-án szenteltek új templomot, Guandong tartományban pedig egy ötezer személyes templom felújítása fejeződött be. Ugyanott egy kórházkápolnát is szenteltek. (KNA)

Templomok elleni támadásomk Indonéziában

Tavaly Indonéziában legalább negyvenhat templomot és egyházi intézményt támadtak meg szélsőséges muzulmánok, Nyugat-Jáván a legtöbbször. Indonézia kétszáznegyvenmillió lakosának nyolcvan százaléka muzulmán. (KNA)

Jezsuita tudóst ünnepel Horvátország

A horvát parlament úgy döntött, hogy a 2011-es évet a jezsuita tudós születésének háromszázadik évfordulója alkalmából Boscovich-évnek nyilvánítja. Az évfordulót az UNESCO is ünnepli. Ruggero Giuseppe (Ruðer Josip) Boscovich igazi polihisztor volt: fizikus, csillagász, matematikus, építész, filozófus és diplomata. 1711-ben született Dubrovnikban, és 1787-ben halt meg Milánóban. Feltalálta az akromatikus teleszkópot, a modern atomelmélet előfutára volt, a korabeli pápáktól különféle tudományos és diplomáciai feladatokat kapott. Ő erősítette meg a Szent Péter-bazilika kupoláját és a milánói dóm legnagyobb tornyát. (Zenit, MK)

Zulehner a választott hitről

A salzburgi lelkipásztori konferencián tartott előadásában Paul Zulehner professzor (képünkön) hangsúlyozta, hogy az egyház nem haldoklik, hanem „korszakos átalakulási válságon” megy át, melynek során megszokott arculata változik. A hit egyre kevésbé öröklött sors, egyre inkább személyes választás kérdésévé válik. De ne felejtsük: „Isten az eltávolodottak Istene is.” (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .