Innen-onnan

Félelem Indiában

Növekszik a félelem az indiai keresztények körében a szélsőséges hindu mozgalmak fenyegetései miatt. A svájci székhelyű nemzetközi katolikus hírügynökség (APIC) tájékoztatása szerint február 10. és 12. között, egy hindu istennő ünnepe alkalmából radikális hinduista csoportok tömeges visszatérítést terveznek Madhya Pradesh államban a keresztény vagy muzulmán vallásra áttért bennszülöttek körében. A helyi egyház vezetői ezért már most felkérték az illetékes állami hatóságokat, hogy megfelelő intézkedésekkel védelmezzék a kisebbségek biztonságát. (VR)

Katolikus-ortodox párbeszéd húsz éve

Március 19-én a németországi Würzburgban találkozik Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke és Hilarion Alfejev metropolita, a moszkvai patriarchátus külügyi osztályának felelőse. A katolikus és ortodox egyház közötti párbeszéd jelenleg Róma püspöke primátusának kérdéseire összpontosít. Ez a téma az egység legnagyobb lehetőségét jelenti – hangsúlyozza Koch bíboros. A katolikus egyháznak el kellene mélyítenie azt a gondolatot, hogy Róma püspökének primátusa nem egyszerűen csak külső jogi függelék, hanem olyan elem, amely az eucharisztikus egyháztanra épül. Az ortodox egyháznak viszont határozottan szembe kellene néznie az autokefália (önállóság) problémájával. (VR)

Az orosz ortodox egyház az abortuszok csökkentéséért

Kirill moszkvai pátriárka január 17-én a családpolitikára vonatkozó javaslatokat terjesztett az orosz állami vezetés elé. A szokatlan kezdeményezés célja, hogy az abortusszal kapcsolatos adminisztratív eljárást összetettebbé tegyék. Oroszországban a terhességmegszakítás törvényesítése régre nyúlik vissza. Az 1917-es forradalom után három évvel a Szovjetunió lett a világ első olyan országa, ahol legalizálták az abortusz gyakorlatát, és 1955-ben vezették be újra. 1990-ben 3,92 millió terhességmegszakítást végeztek, azóta a szám folyamatosan csökken, de 2004-ben az abortuszok száma túllépte a születésekét. Kevesebb mint húsz év alatt az orosz lakosság 149 millióról (1991) 142 millióra (2010) csökkent. (Zenit, VR)

A török elnök a keresztények jogaiért

Abdullah Gül török köztársasági elnök Strasbourgban tett látogatása során elítélte a keresztények hátrányos megkülönböztetését. Már ősszel, a német köztársasági elnök fogadásakor hangoztatta, hogy a nem muzulmán török állampolgárok elnökének is tekinti magát. Ugyanakkor magasabb állami tisztségeket csak muzulmánok töltenek be. (KNA)

Pakisztáni böjt Asia Bibi életéért

A pakisztáni Iszlámábád katolikus püspöke, Rufin Anthony böjti napot hirdetett a muzulmán törvény szerint káromkodásért elítélt keresztény asszony, Asia Bibi Noreen szabadulásáért. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .