Innen-onnan

Újabb papgyilkosság Kolumbiában

 

A huszonhat éves Luis Carlos Orozco Cardona plébánost egy Medellin közeli kisvárosban egy fiatalkorú merénylő február 13-án egy nyilvános parkban megölte. Több szemtanú segítségével elfogták a tettest. Kolumbiában 1984 óta hetvenöt papot öltek meg. (KNA)

Iraki keresztény menekültek  Ausztriában

A legutóbbi merényletek után az osztrák kormány harminc iraki keresztény menekültet fogadott be, akik február 17-én érkeztek Bécsbe. Hangsúlyozták azonban, hogy az igazi megoldás Irakban is nem a menekülés, hanem a biztonság és a szabad vallásgyakorlás megteremtése. (KNA)

Kínai püspök halála

Augustine Hu Daguo kínai „földalatti” püspök, Shiquian főpásztora (Guizhou tartomány) nyolcvankilenc éves korában elhunyt. Harminchárom évet úgynevezett átnevelő táborban kellett töltenie. Titokban szentelték püspökké 1987-ben. (AsiaNews, KNA)

Családapa pappszentelése Kölnben

Joachim Meisner kölni bíboros érsek február 22-én pappá szentelte a hatvanegy éves Harm Klueting egykori evangélikus lelkészt, történészprofesszort, aki 2004-ben lett a katolikus egyház tagja. Felmentést kapott a cölibátus törvénye alól, és pappá szentelése a családja jelenlétében történt a szeminárium kápolnájában. A jövőben katolikus egyetemi lelkész lesz Kölnben. (KAP)

Berlusconi hitelvesztése a katolikusok körében

Az egyházhoz hű olasz katolikusoknak novemberben még negyvenkét százaléka viseltetett bizalommal Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök iránt. Január végén már csak harminckét százalék, a triesti SWG közvéleménykutató intézet felmérése szerint. A Famiglia Cristiana hetilap online felmérése szerint viszont – amelynek keretében huszonnyolcezer olvasó nyilvánított véleményt – a megkérdezettek hetvenöt százaléka úgy vélte, Berlusconinak botrányai miatt le kell mondania. (KNA)

Husar bíboros nyugalomba vonult

Az ukrán görög katolikus egyház vezetője, Lubomyr Husar kijevi bíboros hetvenhét éves korában visszavonult főpásztori tisztéből. Utódát március 21-én Lvivben (Lembergben) fogja megválasztani az ötven püspök alkotta szinódus, kétharmados többséggel. Nehéz egyházpolitikai örökséget vállal majd az új vezető, mert Viktor Janukovics államelnök eddig bojkottálta az ukrán görög katolikus egyházat: egy éve nem talált módot arra, hogy találkozzon Husar bíborossal. A legnagyobb keleti szertartású katolikus egyház a negyvenhatmilliós Ukrajna nyugati vidékén öt és fél millió tagot számlál. (KNA)

Németországban bevezetnék az iszlám hitoktatást

Február 22-én Észak-Rajna-Wesztfália tartomány oktatási minisztere tárgyalt a négy legnagyobb muzulmán szövetséget egyesítő szervezettel, a Németországi Muzulmánok Egyeztető Tanácsával. Egy olyan testület felállításában állapodtak meg, amely megfogalmazza a tartományban élő muzulmánok vallási alapelveit, hogy előkészítse az iszlám vallás iskolai oktatását. A tartományban 1,4 millió muzulmán él, közülük körülbelül háromszázhúszezren tanulnak. Jelenleg hét tartományban tárgyalnak a muzulmán hitoktatás bevezetéséről – tájékoztat a SIR hírügynökség. (MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .