Innen-onnan

Események nézettsége

Németországban több mint tizennégymillió ember nézte William herceg és Catherine Middleton londoni esküvőjének televízió-közvetítését. Ilyen nézettsége csak nagy sporteseményeknek van. Kiemelkedő érdeklődést váltott ki, közel tizenkétmillió nézőt vonzott a Tetthely krimisorozat legutóbbi epizódja. II. János Pál pápa boldoggá avatásának közvetítését német földön 1,2 millióan kísérték figyelemmel. (CiG)

A plébániai könyvtárak fontossága

Az osztrák plébániák könyvtárainak jelentős része – a linzi egyházmegyében például százhúsz ilyen van – az önkormányzati könyvtárakkal együttműködő nyilvános kölcsönkönyvtárak. A linzi egyházmegyében tavaly hetvenezer ember 1,38 millió kötetet kölcsönzött. Kétezer- háromszáz önkéntes könyvtáros dolgozik ezen a kulturális és vallási szempontból egyaránt fontos területen. Tavaly kétszázhárom egyházi könyvtár több mint kilencszáztizennyolcezer euró értékben vásárolt könyveket, DVD-ket és hangoskönyveket, és ezerhétszáznyolvanegy könyvtári rendezvényt tartottak. (KAP)

Lehmann bíboros népegyházról és papi hivatásról

Karl Lehmann mainzi bíboros (képünkön) szerint a német katolikus egyháznak a hívők számának csökkenése ellenére népegyházként kell értelmeznie magát. Nem válhat csupán „az egyívásúak klubjává” – írta a bíboros egy mainzi lapban. A papi hivatások csökkenésében szerepe van ugyan a kötelező cölibátusnak, de annak is, hogy ma nehezen kötelezik el magukat a fiatalok egész életükre. (KNA)

Dachaui vértanúpap boldoggá avatása

Würzburgban május 15-én boldoggá avatták a dachaui koncentrációs táborban 1942-ben vértanúhalált halt német papot, Georg Häfnert (1900-1942). Jelen volt Hermann Scheipers prelátus, az utolsó még életben lévő, dachaui fogságot szenvedett pap. (KNA)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .