Innen-onnan

475 éve megtiltott rabszolgaság

III. Pál pápa 1537. június 9-én adta ki Sublimis Deus című bulláját, mely az emberi jogok egyházi elismerése mérföldkövének számít. A pápa ebben hangsúlyozta az „indiánok” szabadságjogait, és minden rabszolgaságot törvénytelennek nyilvánított. A korra jellemző, hogy a pápának ki kellett jelentenie: az indiánok valóságos emberek, s ezért nem szabad megfosztani őket szabadságuktól és tulajdonuktól. (KNA

Kőnig bíboros könyvtár

Ősztől hétkötetes könyvsorozatot indít a II. vatikáni zsinat jubileuma alkalmából a grazi Styria Kiadó. A köteteket Helmut Krätzl segédpüspök, Walter Kirchschläger teológiaprofesszor és Annemarie Fenzl, a König-archívum vezetője szerkeszti. Az első kötetet Walter Kirchschläger írta: Feltörő egyház. Út a zsinat felé. (KAP)

Szíriai katolikus püspök az ENSZ-szankciókról

A szíriai Aleppo katolikus püspöke, Giuseppe Nazzaro bírálta a Szíriát sújtó büntető intézkedéseket. Szerinte az ENSZ és a nyugati államok nincsenek tudatában annak, hogy ezekkel az intézkedésekkel és a felkelők támogatásával több áldozat halálát okozzák, mint a kormányerők. (KAP)

Éhség Afrikában

A nyugat-afrikai Sahelzónában az éhínség most éri el csúcspontját. Maliban, Nigerben és Burkina Fasó-ban nyolcmillió ember van teljes élelmiszer-bizonytalanságban. A segély csak harmincöt százalékos. (KAP)

Dékánnő Bécsben

A bécsi egyetem teológiai karának dékánja október 1-jétől Sigrig Müller erkölcsteológia- professzor (képünkön) lesz. A professzornő a katolikus teológia európai társaságának elnöke. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .