Innen-onnan

Nőtt a papok száma

    A 2011-es pápai évkönyv (Annuario Pontificio) szerint a katolikus papok száma tíz év alatt 1,4 százalékkal növekedett, s most több mint négyszázezer. Európában viszont kilenc százalékkal csökkent. A legnagyobb paphiány Afrikában és Latin-Amerikában van. A katolikusok lélekszáma a világon 1,18 milliárd. (KAP)

Shakespeare katolikus volt?

    Ezt a régi feltételezést most Rowan Williams canterburyi anglikán érsek is magáévá tette. Az anglikán prímás Hay-on-Wye irodalmi fesztiválján Simon Russel Beale színművésszel folytatott nyilvános eszmecserét Shakespeare életművének spiritualitásáról és szekularizmusáról. Ennek során úgy fogalmazott, hogy „bár keveset tudunk az író egyházi hovatartozásáról, el kell gondolkodnunk azon, hogy katolikus háttere lehetett, sok katolikus barátja és pártfogója volt”. (CiG)

Kényszerítés Pakisztánban

A     Vatikán genfi képviselője, Silvano Tomasi az ENSZ vizsgálatát követelte Farah Hatim hszonnégy éves pakisztáni betegápoló nővér ügyében, akit május 8-án elraboltak, erőszakkal muzulmán hitre térítettek, és feleségül kényszerítettek egy muzulmán férfihoz. (VR)

Szíria: „Erőszak kiút nélkül”

    Federico Lombardi szentszéki szóvivő nézete szerint az arab világban Szíriában alakult ki a legnyugtalanítóbb helyzet. Az országban élő vallási csoportokat szembe akarják állítani egymással. Ezért sürgetően szükséges a párbeszéd, a véleményszabadság és mindenekelőtt az erőszak megszüntetése. A szóvivő XVI. Benedek pápát idézte, aki reformokat sürget. (VR)

Libanonban hatalmi vákum fenyeget

A libanoni maronita katolikus püspökök aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az országnak fél éve nincs kormánya.
A felelős politikusoknak nem szabad mélyíteniük a társadalom megosztottságát. – Világszerte 3,1 millió maronita él. Közülük 1,3 millió Libanonban, ahol a lakosság harminc-negyven százalékát alkotják. Ők adják az ország elnökét. (KAP)
 
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .