Innen-onnan

Malawi püspökei az erőszak ellen

A püspökök a lakosságot és a kormányt egyaránt tárgyalásokra kérték, miután az élelmiszer- és benzinárak emelkedése miatt a délkelet-afrikai államban zavargások törtek ki, amelyek legalább tizennyolc ember életét követelték, és több mint ötvenen megsebesültek. A 2004 óta hivatalban lévő hetvenhét éves Mutharika államfőt és miniszterelnököt az ellenzék választási csalással és tekintélyuralommal vádolja. Malawi 14,2 millió lakosának nyolcvan százaléka kereszténynek vallja magát, többségük katolikusnak. (KAP)

Püpöki szó az USA adósságvitában

Az Egyesült Államok püspöki konferenciája arra figyelmeztette a washingtoni törvényhozókat, hogy a költségvetés tervezett csökkentésénél gondoljanak a legszegényebbekre. Az erkölcsi mérték nem az, hogy melyik párt győz a vitában vagy milyen érdekek érvényesülnek, hanem az, hogyan hat mindez a munkanélküliekre, az éhezőkre, a hajléktalanokra, a szegényekre. Mindenki közös áldozatára van szükség. (KAP)

Összecsapások koptok és muzulmánok között

Észak-Egyiptomban ismét összecsapások történtek koptok és muzulmánok között. A kiváltó ok az új templomi harang volt a többségében keresztények lakta Ezbet Jacob Bebawi településen – jelentette július 29-én a római Asianews. Hosszabb szóváltás után egy muzulmán férfi megütött egy várandós kopt asszonyt, mert az helyeselte a harangszót. Ebből alakult ki a tömegverekedés, amelynek a rendőrség vetett véget. Az összetűzésnek hat sebesültje volt. A részt vevő keresztényeket őrizetbe vették. Hoszni Mubarak bukása óta főleg Észak-Egyiptomban gyakoribbá váltak muzulmánok koptok elleni támadásai. (KAP)

A gyermekeknek jó családokra van szükségük

Minden fiatalnak biztosítani kell, hogy erőszaktól és viszályoktól mentes családi környezetben növekedjék és tanuljon – hangsúlyozta Francis Chullikatt érsek, a szentszék állandó ENSZ-megfigyelője New Yorkban, a július 25–26-án lezajlott tanácskozáson. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában is szerepel, hogy a család a társadalom természetes és alapvető egysége, amelyet a társadalomnak és az államnak is védelmeznie kell. Számos fiatal vágyik személyes kapcsolatokra, amelyeket az igazság és a szolidaritás jellemez, valamint egységes családra. Az érsek kiemelte, hogy a gyermekek és a fiatalok jogait a természetes erkölcsi rend szabályaival összhangban kell védelmezni és megerősíteni. (VR)
 
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .