Európa

Rudolf Balañ 1940. november 20-án született Nevolne településen. A kommunista korszakban akadályozták teológiai tanulmányait, csak 1963-ban szentelték pappá. A „prágai tavasz” idején plébános és a püspöki iroda tisztviselője volt, de 1971-ben a kommunista hatóságok eltiltották a papi tevékenységtől. Évekig traktoros és teherautósofőr volt egy agrárgazdaságban. Csak 1982-ben lehetett ismét plébános. Badinban új papnevelő intézetet épített.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke levélben fejezte ki részvétét a július 27-én elhunyt Rudolf Balañ püspök halála miatt. „Balañ püspök példa volt számunkra: papságában nyitott volt minden szűkölködő felé, minden hívő felé, aki lelkipásztori szolgálatára volt bízva. Egyike volt azoknak, akik koncelebrálták »a szívek kiengesztelődése« szentmisét, amit a szlovák és magyar püspökök együtt mutattak be az esztergomi bazilikában 2006 júniusában. Sohasem felejtem el meghatottságát, amelyben mindannyian osztoztunk. Nagy szeretettel őrizzük emlékét”– zárja sorait a bíboros.(KAP/MK)

Ifjúsági világtalálkozó – Madrid

Augusztus 16-án kezdődik és 21-ig tart Madridban a 12. ifjúsági világtalálkozó. Százkilencvenhárom ország félmillió fiatalját várják a spanyol fővárosba közös imára, énekre, hitvallásra, a pápával való találkozásra. XVI. Benedek pápa augusztus 18-án érkezik Madridba, 21-i szentmiséjére egymillió résztvevőt várnak. Még 21-én visszatér székhelyére. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .