Innen-onnan

Az 1971-ben létrejött CCEE plenáris ülésén újraválasztja vezetőségét a következő öt évre. A tanács november 22-én, Rómában tart majd összejövetelt fennállása negyvenedik évfordulója alkalmából. Tiranában megvitatják a püspöki szinódus 2012-es rendes ülésének témáját, amely az új evangelizációra összpontosít. Jean-Luc Moens, a Cor Unum Pápai Tanács tagja, az európai fővárosokban megrendezett városmissziók koordinátora, valamint Salvatore Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke számolnak be tapasztalataikról. A plenáris ülés második szakaszában a főpásztorok meghallgatják az egyes bizottságok jelentéseit arról, hogyan szolgálják Európa katolikus egyházait. Ennek keretében bemutatják a földrész püspöki konferenciáinak intézményes információs portálját (Eurocathinfo.eu), amely az év végén kezdi meg működését. (VR)

Ezerötszáz halott Dél-Szudánban

A függetlenségét kikiáltott Dél-Szudánban év eleje óta több mint ezerötszáz embert öltek meg fegyveres konfliktusok során. Hetvenháromezernél is több dél-szudáninak kellett elhagynia falvait etnikai összecsapások és lázadók támadásai miatt. (KNA)

Pakisztán egyre szélsőségesebb

A pakisztáni katolikus püspöki konferencia Justitia et Pax bizottsága tanulmányt állított össze arról, hogy az ország a jelek szerint gyorsan válik a szélsőséges iszlámisták területévé. A százötven oldalas dokumentum adatai az emberi jogok sérelmét, keresztények hátrányos jogi megkülönböztetését mutatják be. Például az elmúlt huszonöt évben ezernyolcvanegy esetben emeltek vádat keresztények ellen az iszlám „káromkodás” bűnére hivatkozva. A száznyolcvanmilliós pakisztáni lakosságnak csupán két százaléka keresztény. (KAP)

Cseh katolikus iskolák népszerűsége

A német lovagrend cseh tartománya iskoláiban nagyszámú diák iratkozott be idén. Így – Isten segítségével – a hívők új nemzedékét nevelhetik ki – mondta szeptember 14-én Bruno Platter tartományfőnök Bécsben. Olmützi gimnáziumukban kétszáznegyvenhárom diák tanul, az opavai konzervatóriumban pedig nyolcvankettő. Az elmúlt néhány évben több mint háromszázan végezték tanulmányaikat ezekben az intézményekben. (KAP