Innen-onnan

Az 1971-ben létrejött CCEE plenáris ülésén újraválasztja vezetőségét a következő öt évre. A tanács november 22-én, Rómában tart majd összejövetelt fennállása negyvenedik évfordulója alkalmából. Tiranában megvitatják a püspöki szinódus 2012-es rendes ülésének témáját, amely az új evangelizációra összpontosít. Jean-Luc Moens, a Cor Unum Pápai Tanács tagja, az európai fővárosokban megrendezett városmissziók koordinátora, valamint Salvatore Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke számolnak be tapasztalataikról. A plenáris ülés második szakaszában a főpásztorok meghallgatják az egyes bizottságok jelentéseit arról, hogyan szolgálják Európa katolikus egyházait. Ennek keretében bemutatják a földrész püspöki konferenciáinak intézményes információs portálját (Eurocathinfo.eu), amely az év végén kezdi meg működését. (VR)

Ezerötszáz halott Dél-Szudánban

A függetlenségét kikiáltott Dél-Szudánban év eleje óta több mint ezerötszáz embert öltek meg fegyveres konfliktusok során. Hetvenháromezernél is több dél-szudáninak kellett elhagynia falvait etnikai összecsapások és lázadók támadásai miatt. (KNA)

Pakisztán egyre szélsőségesebb

A pakisztáni katolikus püspöki konferencia Justitia et Pax bizottsága tanulmányt állított össze arról, hogy az ország a jelek szerint gyorsan válik a szélsőséges iszlámisták területévé. A százötven oldalas dokumentum adatai az emberi jogok sérelmét, keresztények hátrányos jogi megkülönböztetését mutatják be. Például az elmúlt huszonöt évben ezernyolcvanegy esetben emeltek vádat keresztények ellen az iszlám „káromkodás” bűnére hivatkozva. A száznyolcvanmilliós pakisztáni lakosságnak csupán két százaléka keresztény. (KAP)

Cseh katolikus iskolák népszerűsége

A német lovagrend cseh tartománya iskoláiban nagyszámú diák iratkozott be idén. Így – Isten segítségével – a hívők új nemzedékét nevelhetik ki – mondta szeptember 14-én Bruno Platter tartományfőnök Bécsben. Olmützi gimnáziumukban kétszáznegyvenhárom diák tanul, az opavai konzervatóriumban pedig nyolcvankettő. Az elmúlt néhány évben több mint háromszázan végezték tanulmányaikat ezekben az intézményekben. (KAP

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .