In memoriam Virágh Endre

A vasvári kántortanítói környezetből felnőve elvégezte a Zeneakadémia egyházkarnagy szakát, majd az orgonaművész-tanári szakot abszolválta kitüntetéssel. Egyházzenei tevékenységének budapesti állomásai után 1959-ben, Harmat Artúr aján­lására meghívták a budapest-belvárosi főplébánia-templom karnagyi állására, amely posztot haláláig, 1999-ig töltötte be.
Karnagyi tevékenysége idején megújult a belvárosi templom zenei élete. A nagy elődök hagyományainak megőrzése mellett elindította Liszt Ferenc miséinek, motettáinak folyamatos előadásaival a „Liszt-kultuszt”. Évente előadta Liszt orgonaműveit, inspirálója és tervezője volt a templomában szolgáló orgona felújításának.
Közel négy évtizeden keresztül tanított orgonát a miskolci és a budapesti konzervatóriumban. Iskolateremtő pedagógus volt, szaktudásával és tekintélyével a „tanár úr” – ahogyan a növendékei szólították – mindig kiállt tanítványaiért. Legendás szigorával is a rá bízott fiatalok érdekeit szolgálta; egykori hallgatói a mai napig jelen vannak a magyar egyházzenei és orgonaművészi szolgálatban, zenei életben.
Virágh Endre nagy ígéretként kezdte előadóművészi pályafutását, s annak ellenére, hogy nem volt párttag, korának egyik legfoglalkoztatottabb orgonaművésze lehetett. Zeneakadémiai tanulmányainak befejezése után tudását a XX. század legismertebb professzorainál gyarapította. Tanára volt Marcel Dupré, Fernando Germani, Jiří Rein­berger. Koncertezett Magyarország meghatározó helyszínein, például a Zeneakadémián, a Mátyás-templomban, Pécs, Szeged és Eger székesegyházaiban, illetve kisebb templomaiban és az ország vidéki hangversenytermeiben egyaránt. Művészetét a hallgatóság emlékezetén túl számos felvétel is őrzi.
Európa szinte valamennyi országában adott hangversenyeket, húsz éven keresztül tartott mesterkurzusokat Olaszországban.
Virágh Endre végső nyughelye a budapesti Szent István-bazilika urnatemetőjében található, ahol feleségével, Piláth Margittal együtt helyezték örök nyugalomra.
Halálának huszadik évfordulóján, augusztus 7-én, szerdán a Szent István-bazilikában a 18 órai szentmisén és az azt követő koncerten emlékeznek Virágh Endre orgonaművészre, karnagyra.
V. A.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .