In memoriam Klaus Demmer

A nyugati világ talán alig ismerte még fel Demmer munkásságának azt a kivételes érdemét, hogy csúcsteológiája tökéletesen illeszkedik a keleti kereszténység teológiájához. Görögkatolikus lelkészként öröm olvasni, hány meg hány helyen találkoznak gondolatai a keleti kereszténység, a görögkatolikus hagyomány kincseivel. Középszinten még lehetnek látványos különbségek, sőt, akár konfliktusok is, de a csúcsteológia szintjén csodaszép összeérés tapasztalható.

Demmer egész morálteológiáját az „igazság belátásában való előrehaladásnak” nevezte. Lenyűgözte, egészen elbűvölte őt az igazság. Távol állt tőle minden kicsinyesség, nem szerette a triumfalista igazságtudatot, szerény volt, az igazságban alázatosan előrébb tapogatózó. Szeretnénk remélni, hogy teológiai életműve és odaát való imádsága is segíti majd munkájukban a hazai erkölcsteológusokat, és előreviszi az erkölcstan megújulásának ügyét Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..