In memoriam Klaus Demmer

A nyugati világ talán alig ismerte még fel Demmer munkásságának azt a kivételes érdemét, hogy csúcsteológiája tökéletesen illeszkedik a keleti kereszténység teológiájához. Görögkatolikus lelkészként öröm olvasni, hány meg hány helyen találkoznak gondolatai a keleti kereszténység, a görögkatolikus hagyomány kincseivel. Középszinten még lehetnek látványos különbségek, sőt, akár konfliktusok is, de a csúcsteológia szintjén csodaszép összeérés tapasztalható.

Demmer egész morálteológiáját az „igazság belátásában való előrehaladásnak” nevezte. Lenyűgözte, egészen elbűvölte őt az igazság. Távol állt tőle minden kicsinyesség, nem szerette a triumfalista igazságtudatot, szerény volt, az igazságban alázatosan előrébb tapogatózó. Szeretnénk remélni, hogy teológiai életműve és odaát való imádsága is segíti majd munkájukban a hazai erkölcsteológusokat, és előreviszi az erkölcstan megújulásának ügyét Magyarországon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .