Dél-Korea után

Beszélt arról is, hogy időnként hajlamos túlzásba vinni a munkát. Ez történt vele akkor is, amikor két hónappal ezelőtt le kellett mondania a Gemelli klinikára tervezett látogatását. Pihenni legjobban otthon tud. Ezért nem utazik Castel Gandolfóba, csak változtat a napirendjén, többet alszik, zenét hallgat, és többet imádkozik, különösen nyáron. Benedek pápával való kapcsolatáról elmondta, hogy testvéri szeretet fűzi hozzá. Dél-koreai útja előtt is felkereste elődjét.

Benedek pápa pedig két héttel ezelőtt levélben kérte ki a véleményét egy érdekes kérdéssel kapcsolatban. A nyugalomba vonult pápával nagyon jó beszélgetni, mert bölcs ember – fogalmazott Ferenc pápa.

Természetesen a futball is szóba került. A pápa tréfásan jegyezte meg, hogy semmiféle csodát nem esdett ki „csapata”, a Buenos Airesi Atletico Club San Lorenzo számára, nem ezért nyerték meg a dél-amerikai kupát. „Mesterien játszottak, és ennek nagyon örültem, amikor Szöulban értesültem a jó hírről. Az egész családom San Lorenzo-szurkoló volt. Apám a kosárlabdacsapatban játszott” – mondta Ferenc pápa. 2008 óta maga is tiszteletbeli tagja a klubnak. A 88235. számú tagkönyv tulajdonosa.

Ami a személye iránti fokozott érdeklődést illeti, ezzel kapcsolatban így válaszolt: „Köszönetet mondok az Úrnak, hogy népe ilyen boldog, és minden jót kívánok Isten népének. A nép nagylelkűségeként élem meg ezt az érdeklődést. Magamban pedig a bűneimre, a hibáimra gondolok (…), hogy ne szálljon a fejembe a dicsőség, mert tudom, hogy nem tart sokáig, két vagy három év, és aztán (…) visszatérek az Atya Házába. Úgy élem meg a szolgálatomat, mint az Úr jelenlétét népe körében, aki a püspököt, a nép pásztorát használja fel arra, hogy számos dolgot kinyilvánítson gyermekeinek. Ma már természetesebben veszem mindezt, mint azelőtt. Kezdetben megijesztett egy kicsit ez a szerep. Az is eszembe jut, hogy nem hibázhatok, mert nem lehetek méltánytalan ezzel a néppel, nemde? Valahogy így élem meg ezt…” – fogalmazott a pápa.


A szentatya elárulta, hogy szeretné felkeresni az ENSZ New York-i központját is. Ezt a látogatását esetleg összekapcsolná a családok nyolcadik világkongresszusával, amelyet jövő év szeptemberében rendeznek meg Philadelphiában. Obama elnök meghívta már Washingtonba is. 2015-ben szóba jöhet még egy spanyolországi látogatás is, Santiago de Compostela és Avila. De a jövő évre vonatkozóan egyelőre még csak két úti cél biztos: Srí Lanka és a Fülöp-szigetek.

Egy Kínával kapcsolatos kérdésre így felelt: „Hogy szeretnék-e Kínába utazni? Persze, már holnap!” Az egyház becsüli a kínai népet. Csak szabadságot kér ahhoz, hogy az illetékességi körébe vágó feladatait végezhesse, semmi más feltétele nincs. A szentatya saját elmondása szerint sokat imádkozik a kínai népért.

A teremtett világ megóvásáról és a környezet védelméről szóló, most készülő enciklikájáról elmondta, hogy a szöveg első változata elkészült, de rövidítésre, átdolgozásra szorul. Ferenc pápa Peter Turkson bíborost bízta meg azzal, hogy állítsa össze a témához kapcsolódó különböző javaslatokat. Az ökológia vonatkozásában csak tudományosan megalapozott tényekre szabad alapozni, feltételezésekre semmiképpen sem. Hogy az átdolgozás után mikorra várható az enciklika megjelenése, arról egyelőre nem nyilatkozott a pápa.

Ismét kijelentette: „ha egy napon úgy érezné, hogy már nem megy tovább”, akkor ugyanúgy dönt majd, mint elődje, és visszavonul. XVI. Benedek pápa lemondása tehát nem egy egyszeri kivétel volt, hanem intézményessé válhat.

Az olasz Radio RAI munkatársa a következő kérdéssel fordult a pápához, aki koreai apostoli látogatásáról hazatérőben a repülőgépen beszélgetett a sajtó munkatársaival: „Hogyan él a Vatikánban a világ végéről érkezett pápa? Ahogyan korábban már elmondta, saját elhatározásából a Szent Márta Házban lakik. Gyakran teszik fel nekünk, újságíróknak a kérdést: mit csinál a mindennapokban a pápa? Hogyan közlekedik, sétál? Nemrégiben Ön ellátogatott a vatikáni dolgozók menzájára, szinte mindennap meglep bennünket valamivel. Tehát: milyen életet él azon kívül, hogy a Szent Márta Házban lakik és dolgozik?”

Ferenc pápa a szokásos őszinteséggel válaszolt: „Arra törekszem, hogy szabad legyek. Vannak hivatalos munkaprogramjaim, de ezeken túlmenően az életem a lehető legnormálisabban zajlik.

Elmesélek egy vicces esetet: indultam a lifthez, és azonnal odajött valaki, mert azelőtt a pápa nem utazhatott egyedül a liftben. Azt mondtam az illetőnek: „Térj csak vissza nyugodtan a helyedre, egyedül is le tudok menni.”

(VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .