Imanap Budapesten

A nagyböjt kezdetén ez az esemény egyfajta lelkinap lesz, amelynek középpontjában a vértanúk tisztelete, példája áll. A programok 10.45 órakor kezdődnek a Szent Imre Gimnázium dísztermében. A délelőtti zsolozsma keretében itt hangzik el Veres András püspök katekézise, amelyet a Brenner János és a hatvan éve – azokban a napokban – elhunyt Károlyi Bernát életéről szóló film bemutatása követ. Ezután alkalom nyílik szentségimádásra, szentgyónás elvégzésére, majd 13.45 órakor azoknak a beszámolóit hallgatjuk meg, akik jelen voltak Isten szolgái életének egy-egy szakaszánál. A résztvevőkkel megosztja emlékeit Mádl Dalma, Brenner József, de egy eddig nem ismert hangfelvételről elhangzik Olofsson Placid bencés, valamint Paskai László bíboros visszaemlékezése, illetve a boldoggáavatási per folyamatában részt vevő személyek tanúságtétele is. Az ő beszámolóikon keresztül személyesen is közel kerülhetünk Brenner János (†1957), Körösztös Krizosztom (†1944), Kovács Kristóf (†1944), Hajnal Zénó (†1945), Kiss Szaléz (†1946), Lukács Pelbárt (†1948), Kriszten Rafael (†1952) és Károlyi Bernát (†1954) életszentségéhez.


A lelkinap során Budapesten először lesz megtekinthető az a véres karing, amelyben Brenner Jánost a késszúrások érték. A résztvevők láthatják majd Paskai László bíboros misszáléját, amelyből Hajnal Zénó a vértanúsága előtti karácsonyon misézett a nagyatádi templom kriptájában, valamint azt a keresztet is, amelyről egy ávós taposta le a korpuszt Hatvanban, 1950 júniusában. A kiállított emlékek között ott szerepelnek majd azok az arcképek is, amelyeket a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön rabjai készítettek a vértanúk ott létesített emlékhelye számára.

 

A napot záró szentmise, amelyet a nyolc szerzetes pap boldoggá avatásáért ajánlunk fel, 15 órakor kezdődik a Szent Imre-templomban, bemutatja Erdő Péter bíboros. A liturgiában azokat a kelyheket használjuk, amelyekkel Isten szolgái közül többen az elhurcolásuk előtti napokban miséztek.

 

A magyar egyháznak nagy kincsei a vértanúk, akik életükkel mintegy újralapozzák Krisztus passióját korunk számára, vérükkel pedig megszentelték azt a földet, amelyen naponta járunk. A vértanú sorsú papok napján, a nagyböjt kezdetén e titokra szeretnénk rácsodálkozni, és ennek fényében, az ő közbenjárásukkal elindulni a húsvét felé vezető úton.

 

Ezért is várjuk és bátorítjuk azoknak a településeknek a hívő közösségeit, ahol Isten szolgái születtek, éltek, működtek, valamint a(z egykori) ciszterci és ferences plébániák, iskolák tagjait, a budapesti híveket és minden nagyböjti megújulásra váró hívőt, hogy március 8-án jöjjenek el, és kapcsolódjanak be a vértanú sorsú papokról való megemlékezésbe. Tekintsünk fel együtt példájukra, és kérjük közbenjárásukat a nagyböjt kezdetén!

Veres András
szombathelyi megyés püspök

Dékány Sixtus O. Cist.

apát

Kálmán Peregrin OFM
viceposztulátor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .