Imádságuk tartja meg a világot

Fotó: Berta Gábor

 

Alsószentivánon, a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén Spányi Antal székesfehérvári me­gyéspüspök tartott ünnepi szentmisét október 13-án. A liturgiában külön áldásban részesítette a nagyszülőket.
A Fatimai Szűzanya tiszteletére szentelt alsószentiváni kegyhely legkedveltebb ünnepe a nagyszülők zarándoklata. Idén is buszokkal, autókkal érkeztek a résztvevők a búcsúi szentmisére, az egyházmegye határain túlról is. Hamar megteltek a szabadtéri oltár előtti padsorok és a kegytemplom, ahol idén a missziós zarándokkereszt előtt is imádkozhattak a hívek.
Spányi Antal püspök az ünnepen arról beszélt, milyen fontos szerepet töltenek be a nagyszülők a családban, s mennyit tehetnek azért, hogy átadják hitüket a következő nemzedékeknek. A szentbeszéd a bátor tanúságtételről és az imádságról szólt, amely a legerősebb fegyver a reménytelen helyzetek megoldására, a béke megteremtésére.
A zarándokokat Helter István plébános fogadta. Megköszönte a főpásztornak, hogy a magyar kereszténység újjáéledésének egyik központi helye lett Alsószentiván, és reményét fejezte ki, hogy a küllemében nagy változásokon keresztülment zarándokhely a lelkekben is meghozza a megújulást.
Isten túláradó kegyelméről tett tanúságot Lindmayer Miklós diakónus, aki elmondta: az Istenbe vetett bizalom csodaszerként képes működni az életünkben. Amikor már feladtuk emberileg lehetetlennek látszó küzdelmünket, és Istennek adjuk gondjainkat, akkor tud működésbe lépni a kegyelem. Ez vezet el ahhoz a tapasztalathoz, hogy Isten jó, irgalmas, és tettei hatalmasak. Engednünk, kell, hogy a Szentlélek működjön, és újra meg újra lehetőséget adjon életünk megváltozására – mondta.
A szentmise elején az alsószentiváni Fatimai Boldogasszony Általános Iskola diákjai versekkel és imákkal köszöntötték a főpásztort és a zarándokokat.
„Közös imádságunkkal kérjük Máriát, vigyen bennünket az Úr elé, hogy megtapasztalhassuk Isten szeretetét, amelyet bőségesen ad az őt keresőknek. Legyen az Égi Anya a királynőnk, akit mindenben követünk. Máriával együtt keressük Jézust, az ő szívével szeressük, az ő szemével tekintsünk az Úrra!” – buzdította az egybegyűlt többezres zarándoksereget a megyéspüspök.
„Mai világunkban talán nehezebb időt találni az imára. Attól félünk, ha egy percre kikapcsoljuk a híreket, lemaradunk valami fontosról. Pedig az imádság csendjében tudunk csak odafigyelni Isten szavára. Észre kell vennünk, hogy nem az események, hanem az imádságos emberek buzgósága tartja meg a világot, az országot és az Egyházat” – fogalmazott a főpásztor, majd a fatimai látnokgyermekek példáján keresztül arra biztatott, hogy az imádságban valóban Isten akaratát keressük. A szeretettel ajánlott rózsafüzérben Jézus életének szent titkait Mária szívével elmélkedjük át, amely formál bennünket, hogy Isten méltó gyermekei lehessünk.
A megyéspüspök Jézus keresztjének titkáról is beszélt, amely a Székesfehérvári Egyházmegyében a figyelem középpontjába került a közel­múltban. A székesegyház belső felújításának első fázisában az üldözött keresztények ajándékaként került Fehérvárra egy relikvia. Egy második ugyancsak a főtemplomhoz köthető: a mostani ásatások során találtak rá egy XIII. századi korpuszra. „A kereszt mindenkor az imádságot képviseli egy ellenséges világban, ahol az igazságtalanság miatt sokan szenvednek üldözést Krisztusba vetett hitük miatt. De a feszület a győzelem jele is, amint láthatjuk az eucharisz­tikus kongresszus vándorkeresztjén. Azon túl, hogy szépséges, a szentek ereklyéivel van ékesítve, amely az ezeréves magyar kereszténységünket képviseli Szent István óta. Árpád-házi szentjeink Istennek ajánlották életüket, általa tudták szeretni embertársaikat, és mindig az imádság tüze égett a lelkükben. Őseink hitével egyesülve, példájukból erőt merítve nekünk is meg kell újulnunk az imádságban, a tanúságtevő életben” – hangsúlyozta beszédében a főpásztor.
„Van miért imádkozni. Isten kegyelmét kell kérnünk a világ békéjéért, sokféle gondjának megoldásáért. S így kell tekintenünk nemzetünkre és hazánkra is. Csak az imádság által tudunk megmaradni a támadások kereszttüzében, amelyek Szent István óta újra és újra érnek bennünket. Remélnünk kell, hogy Isten most is meg fog segíteni. Ezt a hitet és reményt kell képviselnünk a világban, hogy újra békesség legyen. Isten őrizze meg családjainkat, hogy megmaradjunk hitben, emberségben, tisztességben, és amit elrontott a bűn, azt ő hozza helyre. Legyen nyitott a szívünk, és keressük a boldogságos Szűz Máriát. Általa jobbítsa meg életünket és az egész világot Isten kegyelme” – fogalmazott a főpásztor.
A zarándoklaton részt vettek a Prohászka Imaszövetség tagjai is, akikkel a püspök az áldozás után elmondta az új papi és szerzetesi hivatásokért szóló imát.
Az egyházmegye megjelent papságával és a pécsi papokkal közösen tartott szentmisét végül a zarándokok megáldása követte. Spányi Antal püspök külön imádkozott a nagyszülőkért, hogy Isten kegyelme által megerősödjön családjukban a béke és a szeretet köteléke. Az ünneplő közösség ezután a főpásztor vezetésével körmenetben kerülte meg a templomot a Fatimai Szent Szűz szobrával.
A zarándoklat a kegytemplomban zárult. A hívek a Fatimai Szűz szobránál és az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje előtt hálát adtak az élet eddigi kegyelmeiért, könyörögtek a fiatalokért, és hazánkért imádkoztak.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .