Illés próféta búcsúja Máriapócson

Illés próféta búcsúja sokakat vonzott: július 21-én csaknem négyszáz gyalogos zarándok érkezett a kegyhelyre. Több mint háromszázan jöttek Kárpátaljáról, ahonnan tizenkilencedik alkalommal szerveztek gyalogos zarándoklatot a pócsi Szűzanyához. A 22+ görögkatolikus gyalogos zarándoklat résztvevői Tokajból indultak.
A csapathoz szombaton csatlakozott Szocs­ka A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is. Máriapócs határába Orosz Atanáz püspök ment a gyalogos zarándokok elé. Elkísérte őket a kegytemplomba, ahol közös imádsággal köszöntötték az Istenszülőt.
Más közösségek, például a nyíregyháza-jósavárosi görögkatolikus parókia hívei is megtartották szokásos zarándoklatukat. A máriapócsi Szűzanya második könnyezésének 303. évfordulóján az Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével bemutatott szent liturgián ünnepelhettek a hívek. Beszédében a püspök arra biztatta a jelenlévőket, hogy teljes szívvel szolgálják Istent. Hiszen liberalizálódó világunkban könnyű elfordulni a hitünktől, vagy félvállról venni azt. Túl sok minden vesz körül bennünket, ami elvonja a figyelmünket a hitről: szenvedélyek, helytelen kapcsolatok, közömbösség. Ezért kérjük a Szűzanya segítségét, és már ma határozzuk el magunkat arra, hogy egész lényünkkel Istent keressük.
Az ünnepi szent liturgia előtt Trescsula László filkeházi parókus tartott katekézist.

Forrás és fotó: Máriapócsi Nemzeti Kegyhely; Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .