II. János Pál pápa bélyegeken és képeslapokon

A szentatya 2005-ben bekövetkezett halála óta öt alkalommal rendezték meg a kiállítást: a gyűjteményt korábban bemutatták a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban, az Oladi ÁMK-ban, valamint Nován, Kőszegen és Budapesten. Most pedig ismét Szombathelyen láthatók a pápa megválasztását, utazásait és halálát bemutató bélyegek és képeslapok. A lengyel származású egyházfőnek 104 útja volt, amelyek többségéről a fogadó országok bélyeget adtak ki, a képeslapokat pedig javarészt a Vatikán bocsátotta ki. Ezáltal a pápa nemzetközi tevékenységének egy része jól nyomon követhetővé vált.

A mostani kiállításon több mint 300 bélyeg és bélyegblokk, közel 300 darab vatikáni kiadású képeslap és mintegy 100 boríték, illetve levelezőlap látható kronológiai sorrendbe állítva. A különleges darabok közé tartoznak a koreai, kanadai, ausztráliai bélyegek. Hazai vonatkozásúak a pápa 1991-es és 1996-os magyarországi útja alkalmából kiadott bélyegek és képeslapok. Első, 1991. augusztusi látogatásának tiszteletére a Magyar Posta ötven forint névértékű blokkot bocsátott ki a Szentatya arcképével és Esztergom dunai panorámájával. Második vizitjére 1996-ban került sor a pannonhalmi apátság fennállásának ezeréves jubileuma alkalmából. Az eseménynek díjjegyes levelezőlapot szenteltek.

A látogatók egyike így fogalmazott: „II. János Pál mindig lángra gyújtja a szívemet. Köszönöm, hogy újra melegedhettem.”

(A kiállítás 2009. április 20-ig látható.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .