Így lesz a keresztből áldás

Fotó: Ács Tamás

 

Az eseményt megnyitó szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be, a Családbizottság munkájában részt vevő lelkipásztorokkal közösen. Szentbeszédében a főpásztor Jézus Krisztus keresztjének jelentéséről és jelentőségéről szólt.
Jézus óta a kereszt nem bitófa, hanem a bűnöktől való megváltás és a megdicsőülés helye. Általában az emberi szenvedést is a kereszt szimbólumával azonosítjuk – fogalmazott Veres András. – Pál apostol legszívesebben a gyengeségeivel, a szenvedéseivel dicsekedett, mert tudta, ezekben Isten ereje mutatkozik meg (2Kor 12,1–13). Az apostol megértette azt, amit a keresztények többsége csak nehezen fog fel: amikor gyengék vagyunk, amikor gondjaink vannak, akkor tudunk igazán Istenre hagyatkozni. Ezekben a helyzetekben Isten ereje legyőzi az erőtlenségünket.
A kereszt Isten kezében gyógyító eszköz. Az Úr nem bünteti az embert, a szenvedés a bűn következménye. Ám ha a baj már bekövetkezett, Isten a szenvedést is a javunkra akarja fordítani. A nehézségek idején az egyetlen helyes megoldás az, ha Istenhez menekülünk, hogy ő segítsen bennünket keresztjeink hordozásában. Krisztus keresztje a mi keresztünkkel egyesülve az üdvösség eszközévé válik. A hívő család nagy ereje abban áll, hogy a családtagok segítik egymást a kereszthordozásban. Az együtt viselt nehézségek, megpróbáltatások mélyíthetik az egymás iránti szeretetet. Ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy időközben ne keresztté, hanem áldássá váljunk egymás számára – figyelmeztetett a győri főpásztor.
Elmélkedése végén arra kérte a családokat, hogy gondosan ügyeljenek a lakókörnyezetükben lévő keresztek állapotára, s ha valahonnan hiányzik egy-egy feszület, segítsenek a pótlásukban. „Elődeink nagy gondot fordítottak arra, hogy az útszéleken, az útkereszteződésekben, a lakásokban jól látható legyen a feszület. Azt akarták, hogy a mindennapjaikban is lássák Krisztus keresztjét, s emlékeztesse őket az Isten Fiának megváltó szenvedésére és halálára. Mi is kövessük a példájukat!” – buzdította a jelenlévőket Veres András püspök. A szentmise után, a főpásztori prédikáció gondolatmenetét folytatva Keszei István és Veronika, a MÉCS Családközösségek győri vezetői Nekünk érték a család címmel tanúságot tettek az együttes kereszthordozás gyümölcseiről. A házaspár rámutatott arra, miként tapasztalják meg az Úr Jézus jelenlétét a mindennapi életükben.
Ezután házas- és lelkiségi csoportok képviselői vették át a szót: Németh István, a Győri Egyházmegye családreferense vezetésével bemutatkoztak a ferences világi rend tatai tagjai, a Házas Hétvége közösség, a kapuvári Szent Anna Plébánia, a magyar Schönstatt mozgalom, a világban élő kármeliták közössége, valamint a győri kármelita templom családos közösségének képviselői.
A szülők és az idősebb testvérek a tanúságtételekből meríthettek erőt és témát a kötetlen beszélgetésekhez, a családok legfiatalabb tagjai pedig kézműves-foglalkozásokon és játékokon keresztül mutathatták meg ügyességüket, kreativitásukat.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .