Ignáci lelkiséggel

A jezsuita rend 2012 és 2020 közötti, Krisztussal a határokig című apostoli tervét Forrai Tamás mutatta be. A sajtótájékoztató után, lapunk kérdéseire válaszolva kifejtette: fontos a tudatos imádságos reflexió, az elmúlt évekre való vissza-, illetve a következőkre való előretekintés. A jezsuiták négyszázötven éve vannak jelen a Kárpát-medencében – üldözések és újrakezdések közepette. Hogyan tisztult le missziójuk az 1990-es újraindulás után? – erre keresték a választ. „Hátranéztünk, hogy lezárjunk egy hosszú átmeneti időszakot – mondja a tartományfőnök –, de lényeges, hogy ne csupán visszafelé tekintsünk, arra, hogy mi miért nincs, hanem előre is, hogy mi ad perspektívát. A mögöttünk lévő tapasztalatok tükrében nézünk majd a következő nyolc-tíz évre.


Elmondhatjuk, hogy sikerült több lábon álló, nagyvárosi missziós központokat teremtenünk, melyek egyházunk látható, hiteles, vonzó megjelenítőjévé váltak, s a jövőben is ezekre szeretnénk építeni. Legfőbb feladatunk, hogy válaszoljunk az emberek egyre növekvő spirituális éhségére. Sokakban megvan ugyanis a spirituális keresés igénye, de segítenünk kell nekik, hogy odataláljanak a valódi értékekhez, különben könnyen ezoterikus útra juthatnak, ami csak kiégéshez vezethet.”

Két fő apostoli területet jelöltek ki a jezsuiták: egyrészt olyan oktatási-támogató rendszert szeretnének kiépíteni, amely akár a közoktatást is segítheti, másrészt a romák felzárkózását kívánják előmozdítani, mintát adva a hazai feszültségek ellenére is. 2011 óta működik kispesti roma egyetemi szakkollégiumuk, melynek célja olyan keresztény cigány értelmiség nevelése, amely hídverő lehet a cigány és magyar kultúra, illetve társadalmi csoport között. Forrai Tamás szerint a romák integrációjának és általában az oktatásnak a kérdése még szükségesebbé teszi az iskolafenntartó szerzetesrendekkel való együttgondolkodást. Mint mondja, egyébként is az új együttműködési háló megteremtésének az ideje következik, a szomszédos országok jezsuita közösségeivel való közös tervezés időszaka – újfajta, trianoni határokon átívelő szolgálatban.

Budapest, Szeged, Miskolc, Marosvásárhely – négy nagy egyetemi város, ahol jezsuita oktatási, lelkipásztori és szociális intézmények működnek. Ha a budapesti Horánszky utcában járunk, nem mehetünk el a 2007-ben életre hívott és tavaly elkészült Párbeszéd Háza mellett, amely a rend lelkiségi és kulturális központja, megannyi jezsuita intézmény, műhely otthona, tele programokkal – kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal. A ház, az 1990 óta működő, hetvenfős Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és a több mint százéves Mária utcai templom 2011 óta szerves egységben él, kialakítva a belvárosi „Jezsuita Szigetet”. A kollégium idén országos konferenciát szervez a szakkollégiumi akkreditációról, s mint Feledy Botond rektor elmondta, kínai karrierközpontot is szeretnének indítani, segítve a pályakezdőket a magyarországi cégeknél való elhelyezkedésben.

A Párbeszéd Háza ad otthont többek között a húszéves Szentjánosbogár ifjúsági közösségnek és a Bíró László püspök vezette, egyetemistáknak, fiatal dolgozóknak szánt Csütörtöki Csoportnak, avagy CsüCsopnak is. Egyébként a vasárnap esti szentmise, a „Jezsuita Nyolcas” is legfőképp a hallgatókat szólítja meg. Ilyenkor fiatal jezsuiták miséznek és gyóntatnak, és minden héten más lelkiségi közösség zenél. 2009-ben a NyitniKÉK csoportból alakult meg egy újabb, hasonlóképp fiatal felnőttekből álló közösség, a RészecsKÉK, melynek tagjai között egyedülállók, jegyesek és házasok is vannak. (A KÉK, azaz a Keresztény Élet Közössége az ignáci lelkiséget gyakorló világi híveket gyűjti egybe.) Ugyancsak a Párbeszéd Háza berkein belül működik a Talita keresztény női portál is, de van itt még néptánccsoport, bibliakör, filmműhely vagy épp művészeti közösség is. A Faludi Ferenc Akadémiát semmiképp ne hagyjuk le a listáról: a rend felnőttképzési intézete közel húsz éve folytat tudományos, kulturális és evangelizációs tevékenységet – előadásokkal, műhelyekkel, képzésekkel. S ott a Loyola Café is, a ház kávézója, ahol beszélgetéseket hallgathatunk írókkal, művészekkel, sportolókkal, egyháziakkal, s könyvbemutatókon, filmesteken vehetünk részt. A kicsiket gyerekkuckó, a tiniket kamaszsarok, a jezsuitákat meg szerzetesfotel várja. Na, ki kér kávét?

Fotó: Studio Bakos

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .