Húszéves a délvidéki Háló mozgalom

Az eseményen részt vett Puchard Zoltán, a Háló mozgalom egyik alapítója; Csúzdi István, a délvidéki közösség első vezetője, megszervezője; Halmai Tibor jelenlegi régióvezető, a Kárpát-medencei vezetőség tagja; valamint a vezetőség nagybecskereki származású tagja, Schön György.
A péntek esti ünnepségen az alapítók visszaemlékezései után fiatal zentai táncosok és citerások, valamint Micsik Béla törökbecsei népművész lépett fel. Uram, jó nekünk itt! címmel bevezető előadást tartott Kondé Lajos szegedi plébános, aki a húsz évvel ezelőtti első délvidéki Háló-találkozón is vendég előadó volt. Másnap délután Pejin Attila, a zentai múzeum igazgatója a város múltjával ismertette meg a jelenlevőket.
A találkozót záró ünnepi szentmisét Német László SVD nagybecskereki megyés püspök mutatta be Nagy József és Vreckó Ferenc zentai plébános koncelebrálásával. A zenei szolgálatot a zentai Kis Szent Teréz-plébánia dicsőítő csoportja végezte.
A kezdetek óta eltelt húsz évben a délvidéki Háló vezetői és önkéntesei (bogozói) mint­egy százhetven találkozót (köztük egy Kárpát-medencei tábort) szerveztek csaknem harminc településen a Bácskában és a Bánságban. Több ezer embert szólítottak meg sok-sok közösségből. Összekötötték a szórványt és a tömbvidéket. Rengeteg embert – közöttük jó néhány neves előadót, művészt, lelkipásztort – hívtak meg az anyaországból és az utódállamokból. A tizenöt Kárpát-medencei táborban és ugyan­annyi más, Kárpát-medencei hálós eseményen évről évre több mint ezren vettek részt a Délvidékről. A jubileumi találkozón nemcsak ezeket az adatokat vették számba, hanem megemlékeztek a mozgalom elhunyt tagjairól is.

Forrás és fotó: Nagybecskereki egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .