Húsvéti csoda Angliában

A jelenleg négyéves Dylan Askinról az orvosok azóta megállapították: teljesen meggyógyult. Legyőzte a tüdőrák egy nagyon ritka formáját, amely két évvel ezelőtt majdnem a halálát okozta. Ami az elmúlt napokban felszínre hozta a történetet, az Alfie Evans esete volt, akinek érdekében Ferenc pápa Twitter-üzenetet is közzétett. Ráadásul az említett csodás gyógyulás éppen húsvétkor kezdődött, 2016-ban.
Az angliai Derby tartományból, Shelton városából származó Dylan 2015 végén került kórházba légzési problémák miatt. Az orvosok Langerhans-sejtes histiocytosist diagnosztizáltak nála, a betegség megtámadta a tüdejét. Nehezen lélegzett, végül egy tüdőgyulladás tovább súlyosbította az állapotát, és kómába esett. A nottinghami Queen’s Medical Hos­pi­tal orvosai nem láttak esélyt a felépülésére, a szülők ezért beleegyeztek a fájdalmas döntésbe: 2016. március 25-én Dylant lekapcsolják a gépekről. Éppen nagypéntek volt. A szülők úgy döntöttek, a beavatkozás előtt megkereszteltetik Dylant. Az egész a család összegyűlt a kórházi ágy körül, hogy végső búcsút vegyenek tőle. A kórházban előkészítették a gépekről való lekapcsolást, ám az utolsó pillanatban a szülők az agyi aktivitás erősödésének jeleit vették észre a monitoron, ezért az orvosok félbeszakították a folyamatot. Dylant ezt követően még hetekig az intenzív osztályon ápolták, majd 2016 júniusában hazaengedték. A kezelés még hosszú ideig eltartott, de a gyermek ma már egészséges.
A kisfiút a családban azóta úgy hívják: a mi húsvéti csodánk. A szülők a rákbeteg gyermekek és szüleik megsegítésére létrejött Clic Sargent egyesület támogatói lettek.
Angliában sokan azt remélik, hogy hasonló csoda történhet a liverpooli kórházban kezelt Alfie Evans estében is, aki egy ismeretlen agyi betegségben szenved, amely az orvosok szerint gyógyíthatatlan. A szülők bírósághoz fordultak, de ott elutasították a kérelmüket, és a kórházat felhatalmazták a gépek lekapcsolására. Szombaton több ezren vonultak Liverpool utcáira azt kérve, hogy a kisfiú életének ne orvosi döntés vessen véget, hanem kezeljék őt egészen a természetes halál beálltáig. Az orvosok azért határoztak a gépek lekapcsolása mellett, hogy a gyermek ne szenvedjen tovább, a szülők számára azonban a döntés egyet jelent a halálos ítélettel.
Alfie esete a szintén angol Charlie Gard történetéhez hasonló: a halálos beteg kisfiú 2017 júliusában halt meg, miután szülei akarata ellenére levették a lélegez­tetőgépről. A tizenegy hónaposan elhunyt Charlie egy hónapig állt a szülői jogokról és az emberi életről szóló jogi vita középpontjában. A Charlie Gardot kezelő Great Ormond Street Hospital orvosai szintén bírósághoz fordultak, hogy felhatalmazást kérjenek az életben tartó kezelés befejezésére. Azzal érveltek, hogy a kezelés folytatása nem szolgálja a gyermek érdekét.
Alfie-val ellentétben Charlie betegsége esetében fennállt egy kísérleti stádiumban lévő alternatív gyógymód alkalmazásának lehetősége, azonban a gyermek állapota olyan súlyos volt, hogy az orvosok úgy vélték, az nem vezetne eredményre. Az Alfie-t sújtó rejtélyes betegségre az orvostudomány jelenleg nem ismer gyógymódot.

Forrás és fotó: Avvenire.it; Aleteia.org
Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .