Hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket

Fotó: L’Osservatore Romano

 

„Nagy örömmel értesültünk róla, hogy Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország prímása hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket.
Ezentúl tehát hivatalosan is tiszteletreméltónak nevezhetjük őt. Fontos lépés ez a boldoggá avatás felé, hiszen most már az imameghallgatások és a csodák felülvizsgálata kezdődik. Ennek pozitív eredménye megmutathatja, hogy Mindszenty bíboros személyére nemcsak úgy tekinthetünk, mint példaképünkre, hanem hathatós közbenjárásával támogatni is tud minket.
Hosszú évtizedek imádsága és munkája után különös kegyelem számunkra Egyházunk legfőbb hatóságának elismerése.
Ezért hálás köszönetet mondunk a Szentatyának és folytatjuk imádságunkat, hogy tiszteletreméltó elődünket, aki minden szenvedést vállalva, rettenthetetlen hűséggel szerette Istent, Egyházunkat és népünket, mielőbb a boldogok sorában ünnepelhessük.

Róma, 2019. február 13.

Erdő Péter bíboros,
esztergom-budapesti érsek,
Magyarország prímása”

*

Miután nyilvánosságra hozták a hírt, hogy Ferenc pápa jóváhagyta a Mindszenty bíboros hősies erényeit elismerő határozatot, Erdő Péter bíboros hálaadó imádságot vezetett a római Santo Stefano rotondo templomban, Mindszenty József egykori bíborosi címtemplomában.
„Hálát adunk neked, Urunk, vértanúinkért és hitvallóinkért, mindazokért, akik a véres XX. század során megaláztatást, rágalmakat, üldöztetést, börtönt, sőt a halált is vállalva tettek tanúságot hitükről és szeretetükről irántad és embertársaik iránt” – fogalmazott Erdő Péter. A főpásztor köszönetet mondott Mindszenty József életéért, hűségéért és bátor kiállásáért, valamint azért, hogy az Egyház hivatalosan is elismerte, hogy hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket. „Kérünk, segíts, hogy figyelmesen és nyitott szívvel tanulmányozzuk Mindszenty bíboros élete példáját, s erőt merítsünk belőle ahhoz a keresztény tanúságtételhez, amely bonyolult világunkban a mi nemzedékünk feladata és küldetése” – fohászkodott Erdő Péter bíboros.
A boldoggá avatásért és a budapesti Nemzetközi Eu­charisztikus Kongresszusért mondott imádság végén Erdő Péter gyertyát gyújtott a templomban 2016-ban elhelyezett emléktáblánál, melyen Mindszenty József arcképe látható.
Február 14-én délben a Szentatya fogadta az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció plenáris ülésének résztvevőit, akik Isten népének liturgikus képzéséről tanácskoztak. Az összejövetelen a kongregáció tagjaként részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is, aki az audiencia végén személyesen mondott köszönetet Ferenc pápának a Mindszenty József bíboros hősies erényeit elismerő határozat jóváhagyásáért.
(Erdő Péter bíboros, prímással a témáról készült interjúnkat a következő lapszámunkban olvashatják.)

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .