Horvát nemzetiségi nap Kalocsán

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

A rendezvény kulturális programmal kezdődött, majd a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye horvát hívei ünnepi szentmisén vettek részt a Nagyboldogasszony-főszékes­egyházban. A szertartást Stjepan Beretić, a szabadkai Szent Teréz-székesegyház plébánosa mutatta be. A liturgia záróáldása után az ünneplők a Katona István-ház elé vonultak, ahol megkoszorúzták Antunovity János püspök emléktábláját. Az eseményen Horvátország pécsi konzulátusa is képviseltette magát, és megjelentek az országos, valamint a megyei horvát nemzetiségi önkormányzatok vezetői is. Nagy számban érkeztek a rendezvényre a főegyházmegyében élő horvát nyelvű hívek Vaskútról, Hercegszántóról, Dusnokról, Bátyáról és több más településről. Az ünnep hivatalos részét vacsora, majd késő estig tartó táncház követte. A főegyházmegyét Polyák Imre nemzetiségi püspöki helynök, valamint Szűcs Tibor főesperes, kanonok képviselte a rendezvényen.
Antunovity János 1815-ben született Kunbaján. Nemesi származású családja rokonságban állt az almási Antunovics birtokoscsaláddal. 1842-ben Almásra került plébánosnak. 1859-től Kalocsán kanonok, majd nagyprépost, 1876-ban pedig boszniai választott püspök (föl nem szentelt címzetes püspök – a szerk.) lett. Antunovity Jánost a bunyevác öntudat felébresztőjeként tartják számon. 1888-ban, Kalocsán halt meg, ott is temették el.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .