Homíliavázlat: Hogy hiteles tanúi lehessünk

Hiányzik egy belső tűz, egy égből jövő erő, amely kételkedésüket, bátortalan hitüket igazi, hiteles, tanúságtételre képes hitté változtatja. S ez az erő – „Atyám ígérete”, ahogy maga Jézus mondja – maga a Szentlélek.
Isten Lelke ott működött már a Jézus nevében tanító, gyógyító, ördögöket űző tanítványokban is, de a Mester közvetlen közelségében még nem nőttek fel igazán a feladathoz. Jézus most már nem úgy van köztük, mint eddig. Meggyőződhettek arról, hogy valóban ő a Messiás, de ahhoz, hogy hitük és reményük lánglelkű hirdetőivé váljanak, még el kell telniük Szentlélekkel, aki majd igazán megnyitja szemüket. Így lesznek a tétovázó, kételkedő apostolokból bátor, még a vértanúságtól sem visszariadó hithirdetők, így lesznek a bereteszelt ajtók mögött félénken meghúzódó, szorongó tanítványokból az Örömhír meggyőző követei az Istenre szomjas világban, s így lesznek a Mester halála után régi mesterségükhöz visszamenekült, bizonytalan halászokból a Feltámadt Krisztus küldetésében járó emberhalászok.

Ugyanazok a személyek, mégis mások, mert a Szentlélek átalakítja szívüket-lelküket. De ehhez most még tanulniuk, készülniük kell. Még túlságosan földhözragadt a gondolkodásuk, önállótlan a hitük: tapintani, saját szemükkel látni akarnak. S Jézus most is Mesterük: megnyitja értelmüket az Írások ismeretére. Írások nélkül hiába tapintanak, néznek: az Isten Igéje nélkül nem lesz felnőtt hitük.

A Szentírás nélkül mi sem fogjuk megérteni Jézust. Ő minket is tanít, nekünk is megnyitja értelmünket, hogy megértsük az Írásokat. S nekünk mit kell tennünk? Egyszerűen kézbe venni a Bibliát, s kérni a Szentlélek világosságát. Ő nekünk is meg fogja adni azt a belső látást, azt a hitet, amely szívünkbe írja az Üdvözítő feltámadásának titkát. De hogy „tapinthassuk”, „ízlelhessük”, „láthassuk” Urunkat, ő szentségeket rendelt, melyek szeretetének kézzel fogható jelei és kegyelemhordozói. Ne hanyagoljuk hát el a vele való találkozást: olvassuk naponta mi is az Írásokat, s fogadjuk gyakran szívünkbe Jézust a szentségek, különösen az Oltáriszentség vétele által, hogy megerősítse hitünket, megnyissa értelmünket, betöltse szívünket Szentlelkével, s ezáltal mi is meggyőző, hiteles tanúi lehessünk föltámadása Örömhírének!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .