„…hogy elnyelje szívünk minden haragját”

Fotó: CatholicNews.org.uk

 

Szimpóziummal, kongresszussal és szentségi körmenettel tisztelegtek az Egyesült Királyság katolikus hívei az Oltáriszentség előtt szeptember 7. és 9. között Liverpoolban. Az Adoremus elnevezésű rendezvényen – amely 110 év után az első ilyen jellegű esemény Angliában – több ezer hívő vett részt.
A háromnapos eseményre a szigetország valamennyi részéből érkeztek hívek. A pénteki szimpóziumon, amelyet a liverpooli ACE ­Echo Arenában rendeztek, 2500-an, a szombati kongresszuson közel 6000-en vettek részt, vasárnap pedig teljesen megtöltötték a hívők a liverpooli Krisztus Király-székesegyházat. A katedrálisban, amely 2300 férőhelyével az Egyesült Királyság legnagyobb katolikus temploma, szeptember 9-én két szentmisét is celebráltak a zarándokoknak. Az Adoremust lezáró szentmise után kezdődő félórás szentségi körmenetben szintén hatezer ember vonult.
A szeptember 8-án este tartott szentségimádáson Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke mondott beszédet az Echo Arenában. Az Eucharisztia jelenlétében Ni­chols bíboros kifejtette: Jézus a testét, önmagát áldozta azért, hogy nekünk életünk legyen. Ő az élet kenyere. A halálban odaadta magát, hogy elnyelje szívünk minden haragját, ahogyan a szivacs szívja magába a vizet.
„Hibáink tudatában térdelünk Jézus elé. Érezzük sok szív haragját; ismerjük a gonosz arcát – folytatta a főpásztor. – Mélyen megérint, és szomorúan tapasztalom püspöktársaim vétkeit. Mi, püspökök kötődünk egymáshoz, ezért én, egy közülük, most az Úr elé járulok azzal a kevéssel, amit felajánlhatok: csak azt kérem tőle, hogy osztozhassunk az ő új életében. Koldusként térdelek az Úr elé, bocsánatért esedezve, hogy letegyem a kereszt alá a sok sértést, kárt és bizalmatlanságot, amit okoztunk. Arra kérlek benneteket – fordult Nichols bíboros a paptársaihoz és a hívekhez –, csatlakozzatok hozzám az imában értem, az Egyházért, és saját magatokért is.”
Az eucharisztikus rendezvényt Ferenc pápa is köszöntötte Nichols bíboroshoz írt levelében, amelyet az apostoli nuncius, Edward Adams érsek ismertetett. Üzenetében a Szentatya az angol vértanúk példájára hívta fel a figyelmet.
Az eseményt a liverpooli Krisztus Király-székesegyházban tartott ünnepi szentmise zárta, amelyet Vincent Nichols bíboros mutatott be az Adoremuson részt vevő számos főpásztorral együtt. A homíliát Malcolm McMahon liverpooli érsek mondta, aki szintén bűnbánatra szólított fel az Egyházban történt visszaélések miatt. A szentmisét körmenet zárta. Száztíz év után ez volt az első szentségi körmenet az Egyesült Királyságban.
Egy olyan országban szervezett sokakat megmozgató nyilvános eseményt a Katolikus Egyház, ahol korábban ötszáz éven keresztül üldözték. A katolikusoknak nem volt választójoguk, nem voltak választhatók, nem lehetett tulajdonuk, és nem köthettek egyházi házasságot. Vincent Nichols így idézte fel a száztíz évvel korábbi eseményt: „A távoli 1908-ban, az előző nemzeti eu­charisztikus kongresszus idején Herbert Asquith miniszterelnök azt akarta, hogy mondják le a körmenetet. A katolikusok azonban keményen kitartottak, és kimentek a körmenetre az Oltáriszentség nélkül is. A papok és a püspökök liturgikus öltözetüket a karjukon vitték, mert megtiltották nekik, hogy viseljék… Ma már egészen más korban élünk. Az utóbbi ötven évben a brit társadalom elismerte, hogy a Katolikus Egyház fontos szerepet tölt be ebben az országban. Ma nincs antikatolicizmus, inkább a valamennyi vallással szembeni ellenszenv a jellemző. A körmenet megmutatta hitünk szépségét, nem győzelmi mámorban, hanem a maga egyszerűségében.”
A körmenet jele volt annak is, hogy az utóbbi években megerősödött az ökumené. Erről tanúskodott, hogy a katolikus egyházi vezetők mellett a körmenet élén ott volt a liverpooli anglikán püspök, Paul Bayes, a metodista főpásztor, Sheryl Anderson, illetve más felekezetek vezetői is. Bayes püspök így nyilatkozott: „Az egységünk valóban megmutathatja, hogy van más út is a világban. Ezt igazolja Liverpool története, ahol a felekezetek közötti erőszakos ellenségeskedésnek a 70-es években David Sheppard katolikus érsek és elődöm, Derek Worlock barátsága vetett véget.”
„Amit szerettünk volna elérni az eucharisztikus kongresszussal, az nem más, mint hogy a hívek újra megtanuljanak imádkozni az Oltáriszentség előtt, új formában, a szentségimádással” – mondta el Malcolm McMahon liverpooli érsek. Ennek igényét támasztották alá a fiatalok tanúságtételei is.

Benke Zsuzsa, Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .