Hogy a mustármagok hatalmas fává nőjenek

Fotó: Merényi Zita

 

Ez a nap az egész város ünnepe – hangzott el többször is az átadáson. És valóban, a szeptemberi dátumot meghazudtoló nyári hőségben nem- csak a gimnázium pedagógusai, diákjai és szüleik vettek részt a tanévnyitón, hanem mások is. A szentmisét Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye új felszentelt püspöke mutatta be, Beer Miklós nyugalmazott me­gyés­­­püspöknek, Csáki Tibornak, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) főigazgatójának, Molnár Zsolt veresegyházi plébánosnak, valamint a környező települések lelkipásztorainak konceleb­rá­lá­sával. Az ünnepségen jelen volt Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője; Pásztor Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházfinan­szí­rozá­si, Támogatási Koordinációs és Fejlesztési Főosztályának vezetője, valamint Veresegyház közéleti vezetői, a környező települések polgármesterei, Pest megye egyházi és állami iskoláinak igazgatói, a testvéregyházak képviselői, Zsigmond László építész, Somogyi Veronika belsőépítész, illetve a kivitelező cégek, a Laterex Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. képviselői.
Marton Zsolt püspök az alázatról beszélt. – Az igazi alázat azt jelenti, hogy valaki tisztában van a saját értékeivel, tudja, hogy tehetséges valamiben, de azt is tudja, hogy e képességek forrása Isten. S ő úgy adja nekünk ezeket az ajándékokat, hogy a ránk bízottak javára kell fordítanunk őket. Az alázatos ember tudatában van mindennek, és folyamatosan köszönetet mond ezért Istennek.
Marton Zsolt a katolikus gimnázium új épületének megnyitásáról szólva, A katekézis általános direktóriumát idézve rámutatott: a katolikus iskolában az evangéliumi szabadság és szeretet légkörét vagyunk hivatottak megteremteni.
– Az evangéliumi szeretethez tartozik, hogy nem teszem magam az első helyre, hanem azt nézem, miben tudok a másiknak segíteni, miközben én is elfogadom a szeretetet. Ahhoz, hogy képes legyek erre, naponta oda kell fordulnom Jézushoz, és segítséget kérnem tőle, aki szeret engem, és elfogad úgy, ahogy vagyok. – mondta a megyéspüspök, s a szentbeszéde végén azt kérte: „Hívjuk meg Jézust ebbe az iskolába, de ne vendégnek, hanem lakónak!”
A szentmise végén Beer Miklós püspök köszönetet mondott Pásztor Bélának, Veresegyház polgármesteré­nek, aki több mint ötven éve vezeti a települést, és kezdettől fogva a szívén viselte a katolikus gimnázium létrejöttét, majd az intézmény otthonának megépülését is. A tanítás 2017 szeptemberében indult a gimnáziumban, amely ideiglenesen a régi városházán kapott helyet. Beer Miklós úgy fogalmazott, Pásztor Béla különleges karizmát kapott Istentől, amit alázattal visel. „Mindaz, ami az elmúlt fél évszázad alatt Veresegyházon történt, rajtad keresztül valósult meg. Egy kis faluból csodálatos város épült, ahol élet van, ahol az emberek szeretik egymást, ahol jó élni.” Hálája jeléül a nyugalmazott megyéspüspök átadta a polgármesternek Ferenc pápa áldását.
Pásztor Béla a Szentatya imáit megköszönve hangsúlyozta, mind­ezt a munkát nem egyedül végezte el, ő csupán egy a sok ember közül. Ez az áldás biztatás a további feladatokhoz, és a város minden lakójának szól.
A liturgia után került sor a 2019/2020-as tanév megnyitójára és az épület átadására. Prehodáné Nagy Éva igazgató a beszédében elmondta, ez a mostani a gimnázium harmadik tanévnyitó ünnepsége. A megálmodott terv valósággá vált, és most új terek nyílnak meg a diákok előtt az iskolában.
Az épület 15 osztály befogadására alkalmas, a jelen tanévre hét osztály számára rendeztek be tantermeket. Minden szaktanterem, az étkező és a kápolna is elkészült. A testnevelésórákat az újonnan épült kosárlabdacsarnokban tarthatják majd. 236 fiatal kezdi meg tanulmányait az intézményben, a 7., 9., 10., és 11. évfolyamon. A hat évfolyamos gimnázium elindításával az úgynevezett organikus pedagógia számára is újabb tér nyílt meg. A tanulók létszámának növekedése szükségessé tette a tantestület bővítését: ebben a tanévben 11 új kollégával 31 főre nőtt a tantestület létszáma.
Ünnepi beszédében Csáki Tibor EKIF-főigazgató rámutatott: három évvel ezelőtt elültettek itt egy kis magot, ami mára fává nőtt. Azt mondja Jézus: „Isten országa olyan, mint a mustármag.” Hisszük, hogy az épülettel együtt Isten országa is növekedett itt. De az építkezés nem ért véget, sőt, most kezdődik igazán az a növekedés, ami belül, a szívekben történik. Tuzson Bence államtitkár után Pásztor Béla polgármester mondott beszédet, majd Csáki Tiborral közösen elismerő okleveleket adtak át és köszönetet mondtak mindazoknak, akik az iskolaépület megvalósításában részt vettek. Ezután Veresegyház Város Önkormányzata és a Váci Egyházmegye nevében Prehodáné Nagy Éva igazgatónak átnyújtották a gimnázium jelképes kulcsát.
Végezetül, a bejárat előtti szalag ünnepélyes átvágása után, Marton Zsolt püspök megáldotta az épületet, kérve minden itt tanuló diák és tanár számára Isten, a tudományok Ura kegyelmeit.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .