Hivatásunk: egymásért élni

 

A családpasztoráció során, a keresztény családokkal alkotott közösségben fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy szükség volna egy helyre, ahol a családok segítséget kaphatnak átmeneti nehézségeikben, élethelyzetük változásaiban, hűtlenségükben, egymáshoz való visszatalálásukban – folytatják. – Így szerveztük meg Szegeden az első családterápiás képzést, amelyben öt pap és számos munkatársunk vett részt. Létrehoztuk a Remény Házát, ahol a Magyar Családterápiás Egyesület által kiképzett családterapeuták, illetve gyakornokok dolgoznak.


A karácsony kitüntetett időszak a családok életében: az ünnep előtti és utáni felfokozott elvárásokból eredően ilyenkor gyakoribbak a krízisek is. A problémák hátterében nemegyszer valamiféle romantikus ideálképek állnak. Az emberek úgy érzik, valami különleges szeretetnek, egyetértésnek és békének kell(ene) körüllengenie ezeket a napokat. Nem is a béke és a harmónia utáni vággyal van a baj, hanem a „kell”-lel. A megtestesülés titkának egyik legszebb mozzanata, hogy Krisztus semmiféle elvárást nem fűzött a világba lépéséhez. Azt fogadta el, ami éppen akkor volt. Az angyalok is a betlehemi egyszerűségben és úton levésben zengték az öröm dicsőítő énekét.

 

A karácsonyi krízisterápiák egyik fő feladata éppen az, hogy segítsenek felfedezni a találkozás felszabadító örömét és szépségét ebben a felfokozott ünnepi elvárás-dömpingben.

Meg kell tanulnunk örülni annak, ami van, ahelyett, hogy vágyakozunk arra, aminek lennie kellene.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .