Hivatás és titok

A hálaadó szentmise bemutatásában számos pap, köztük Snell György esztergom–budapesti segédpüspök is koncelebrált. A szertartáson részt vettek a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium növendékei. Szentbeszédében Erdő Péter kiemelte, hogy vízkeresztkor az egyház nem egy eseményt, hanem egy titkot ünnepel: azt a felismerést, hogy Krisztusban maga Isten jelent meg az emberiség számára.

A főpásztor ezután a napkeleti bölcsek látogatása evangéliumi történetének egyes elemeiről elmélkedett. Az evangélium lényegi tanítása, hogy a bölcsek pogányok voltak. A választott népen kívülről, valahonnan nagyon messziről jöttek, az egész emberiség vágyakozását és várakozását hozták a betlehemi Gyermek jászlához – hangsúlyozta Erdő Péter. A főpásztor ezután arról beszélt, hogy vízkereszt ünnepének tanítása mennyire kifejeződött Szent II. János Pál pápának abban a döntésében is, hogy évről évre ezen a napon szentelt püspököket a Szent Péter-bazilikában. A fölszentelendők különböző országokból, földrészekről gyűltek össze. Az, hogy tizenkét főpásztort szentelt fel a pápa, utalás volt az apostolok számára, ezáltal pedig a missziós parancsra is, amelyet Krisztus az apostolok testületének adott: „Elmenvén az egész világra, tanítsatok minden népet.”


A bíboros először Alberto Bottari de Castello nuncius életéről beszélt, aki működött Afrikában, szolgált Japánban, most pedig Magyarországon képviseli Szent Péter utódát.

„Veres András püspök úr és jómagam alkalmanként szintén meghívást kaptunk arra, hogy más népek körében is tanúságot tegyünk Krisztus ügyéről, főként azonban itt, Magyarországon juthattunk el a legkülönbözőbb sorsú és világnézetű emberekhez. Egyszerűekhez és tudósokhoz, hívőkhöz és távolállókhoz” – fogalmazott Erdő Péter.

A kapott kegyelmekért hálát adva a főpásztor azt kérte, hogy püspökök, papok és hívő világiak egyaránt megtapasztalhassák Krisztus ígéreteinek beteljesülését: „Veletek vagyok mindennap, a világ végezetéig.”

A szentmise végén a három jubiláló püspök közösen adott áldást. Ezzel Erdő Péter szavai szerint azt szerették volna kifejezni, hogy áldás kívánnak lenni mindenki számára, akivel találkoznak, s arra kérik a Jóistent, hogy hasonló módon minden keresztény is áldás lehessen a világban.

Magyar Kurír

Fotó: Thaler Tamás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .