Hittanosok találkozója Tihanyban

A szentmisét azért ajánlották fel, hogy a jelen lévő fiatalok megtalálják az életben a hivatásukat, akár papi vagy szerzetesi szolgálatba lépnek, akár a családi élet hivatását adja meg nekik a Jóisten.
Szentbeszédében Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Ben­cés Apátság perjele Szent Benedek példáján keresztül arra hívta fel a hittanosok figyelmét, ami a legfontosabb: hogy jobban megismerjék Jézust, és meghallják a hívását.
Márfi Gyula érsek a szentmise végén megáldotta a Szent Benedek-érméket, amelyeket a bencés közösség ajándékozott a gyerekeknek. A találkozón kiosztották a főegyházmegyei hittanverseny díjait. Az érsek Felker Zsolttal, a Veszprémi Főegyházmegye Hitoktatási Bizottságának elnökével együtt adta át az elismerést a győzteseknek.
A főpásztor a verseny témájára utalva felidézte a Szentatyánál tavaly ősszel tett látogatását, melynek során büszkén mondhatta el, hogy Brenner János egyházmegyéjéből származik. Arra kérte Ferenc pápát, hogy a sok pap és szerzetes mellett minél hamarabb sor kerülhessen a litéri munkáslány, Bódi Magdi boldoggá avatására is. Ezt követően a találkozó főszervezője, Barkó Gábor Ágoston bencés szerzetes, a tihanyi plébánia vezetője ismertette a programokat. A nap folyamán a különböző csoportokba osztott gyerekek betekintést nyerhettek a szerzetesek mindennapjaiba. Gyertyaöntés, ismerkedés a gyógynövényekkel, levendulaültetés és -aratás várta őket. Sétára indultak a félszigeten a tihanyi legendák nyomában, és érdekes történeteket hallhattak a bencésekről. Lemehettek abba a szerzetesi kriptába is, amely évente csak kétszer látogatható, és a királyi sírt is megtekinthették. Sor került tömjénezésre, süti­ké­szí­tésre, levendulával és különböző gyógynövényekkel ízesített bencés édességek kóstolására. Focibajnokság is várta a különböző egyházközségekből érkezett csapatokat.
A nap folyamán a tihanyiak mellett győri bencés diákok voltak a szerzetesek segítségére. Márfi Gyula érsek is ellátogatott néhány programra Mihályi Jeromos perjellel. A tartalmas program délután záró­ál­dás­sal ért véget az apátsági templomban.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .