Elhunyt a világ legidősebb apácája

Fotó: Diocesismalaga.es

 

Victoria de la Cruz 1907. június 24-én született Malagában. Miután letette szerzetesi fogadalmait az adorációs nővérek rendjében, elöljárói Japánba küldték, ahová 1936-ban két hónapos hajóút után érkezett meg. A második világháború alatt a nővéreknek el kellett hagyniuk Tokiót. „Emlékszem azokra a nehéz időkre. Nagyon hideg volt, és kevés volt az élelem, sok megpróbáltatást kellett elviselnünk a háború végéig. Akkor átköltöztünk Jokohamába” – idézte fel a háborús éveket a szerzetesnővér, aki Japánban több iskolát alapított, és egy időben a helyi szerzetesközösségek elöljárója volt. Élete végéig a fiatalokért és a nőkért dolgozott. Tevékenységéért a japán hatóságok is kitüntették. Egy évvel ezelőtt, amikor a 110. születésnapját ünnepelte, a YouTube-on keresztül megismerhette őt a világ. A videó­megosztóra feltöltött felvételen kasztanyettán játszotta a ritmust a népszerű Que viva España! című dalhoz.
Érdemes megjegyezni, hogy a domonkos nővérek krakkói kolostorában él a 110 esztendős Cecylia Maria Roszak nővér, aki 1908. március 25-én született. 1929-ben, az állami kereskedelmi és ipariskola elvégzése után lépett be a Domonkos-rendbe, ahol 1934-ben örökfogadalmat tett.

Forrás: Ekai.pl
Fordította: Koncz Éva

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .