Hittan – európai szinten

A Hittani Kongregáció és a hittani bizottságok közötti együttműködést elősegítendő 1982-ben döntés született arról, hogy az említett bizottságok elnökei földrészenként rendszeres találkozókat tartanak. E találkozók egyik jellemzője, hogy a Hittani Kongregáció vezetői utaznak a különböző kontinensekre, ezáltal is elismerve a helyi és regionális intézmények fontosságát és felelősségét a hittani kérdésekben.


Az első ilyen találkozóra – akkor még Joseph Ratzinger bíboros vezetésével – Latin-Amerikában, Bogotában került sor (1984). Ezt követték a további találkozók az afrikai Kinshasában (1987), Bécsben (1989), Hong- Kongban (1993), a latin-amerikai Guadalajarában (1996) és San Franciscóban (1999). William Levada bíboros vezetésével egy újabb afrikai találkozóra is sor került Dar es-Salaamban (2009).

Most Esztergomban Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke (CCEE) Gerhard Ludvig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa kérésének eleget téve egy újabb találkozónak ad otthont az európai hittani bizottságok elnökei számára. E találkozó kifejezi a Hittani Kongregáció abbéli szándékát, hogy támogassa a helyi püspököket – amint Ferenc pápa is hangsúlyozza – a hit tanítására és védelmére irányuló szolgálatukban, tekintettel azokra a sajátos kihívásokra, amelyekkel a ma Európájának szembe kell néznie.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .