Hit, hűség, tudás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az idei ünnepség során számos előadás, sportesemény, valamint fotókiállítás keretében tanárok és diákok ismerhették meg jobban egymást, munkájukat, valamint az egyetem nyújtotta különféle lehetőségeket is. A Himnusz eléneklése után Nagy László, a Bölcsészettudományi Kar dékánja nyitotta meg a programsorozatot, majd Szűcs Balázs, egyetemi lelkész szólt arról, hogy tudás nélkül nem lehet megalapozni a hitet, viszont hit nélkül nincs célja a tudásnak, hiszen Istennel való kapcsolatunk az, ami beteljesíti a tanulmányainkat. Az ünnepélyes megnyitó keretében laudációt kapott Mogyoróssy Julianna tanulmányi előadó, valamint Pintér Károly, angol szakos oktató, aki Egyház és állam viszonya az Amerikai Egyesült Államokban címmel tartott rövid előadást a méltatások után.

Az egyetem aulájában szinte minden tudományos, illetve kulturális csoport képviseltette magát, külön-külön standoknál várva az érdeklődőket. Többek között jelen volt a Prohászka Műhely Szakkollégium, a Boldog Özséb Színtársulat, a Hidegzuhany Irodalmi Estek, a Pilisi Fonó és az Oratóriumkórus is. Megismerhettük a diákok számára nyújtott ösztöndíj-lehetőségeket a Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya keretében, a Doktori Iskola tevékenységét, illetve a Szent Adalbert Közép-Európa Kutatócsoportot és a Szó Szerint Keresztény Diákkört (SzóSz). Szintén az aulában kapott helyet a fotókiállítás is, amely az egyetem hallgatóinak az intézményről, annak programjairól és életéről készült képeit mutatta be.

A nap legjelentősebb eseménye az ünnepélyes doktoravatás volt, amelynek díszvendége Habsburg Ottó főherceg volt, és amelyen részt vett Fodor György rektor, valamint mind a négy kar dékánja. Habsburg Ottó köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a tudás előfeltétele a sikernek és a jövőnek, valamint annak, hogy a „múlt eseményeit gyászoló gondolkodás” helyett a magyarok Isten áldását lássák a jövőben, tanulván a múltból. Nagy László a hitet és a hűséget állította az avatandók elé örök példaképül. Rávilágított Pázmány Péter azon gondolatára, amely szerint a magyarság szellemi és erkölcsi felemelkedése ennek a két erénynek a gyakorlásán alapul. „Tisztesség nélkül törtetéssé válhat a megszerzett tudás” – mondta a dékán. A délután során Lackfi János költő, az egyetem tanára tartott közönségtalálkozót, ahol Heidl György gitárkíséretével, Lovasi András előadásában nem csupán a költeményeket ismerhettük meg, hanem azok születéstörténetét is. Vendégelőadást tartott Székely János püspök A hegyi beszéd és a rabbinikus irodalom címmel, ezenkívül három volt pázmányos mesélt karrierjéről és a sikerig elvezető útról. Az ünnepség az előadásokon kívül még számos sporteseményből – mint például a karok válogatottjai között zajló Pázmány Kupából és íjászversenyből – állt, majd este táncház várta a résztvevőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..