Merítés a jövő évből

A minden igényt kielégítő, több rangos díjat nyert multifunkcionális épületegyüttes, megfelelve az összművészeti törekvésnek és kihívásnak, az a fórum, ahol a legjelentősebb hazai és külföldi előadók, zenei együttesek és társulatok fordulnak meg. A nemrég lezajlott sajtótájékoztató tanúsága szerint a kínálat a következő esztendőben sem lesz szegényebb.

A Haydn-év nyitányaként (valamint hagyományteremtő szándékkal), újévi hangverseny keretében szólal meg a kétszáz évvel ezelőtt elhunyt osztrák komponista oratóriuma, A teremtés. A kezdeményezés ötletgazdája, Fischer Ádám ezúttal a Londoni Filharmonikus Zenekart és Kórust irányítja, közreműködik: Simona Saturova, Bernhard Richter és James Rutherford. (E programot – a júniusi budapesti Wagner-napokhoz hasonlóan – Bécsben is óriásplakátok hirdetik.)

Január 5-én és 6-án nagyszabású gálaesttel ünneplik a Madách Színház művészei és a népszerű Adagio tagjai az idén hatvanéves Andrew Lloyd Webbert. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben vendégeskedik többek között az Academy of St. Martin in the Fields Sir Neville Marriner, a Philadelphia Zenekar Christoph Eschenbach, a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar Ingo Metzmacher, a Londoni Szimfonikusok Valery Gergiev, a Frankfurti Rádiózenekar Paavo Järvi, a Szentpétervári Filharmonikusok Jurij Tyemirkanov, az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus Sir John Eliot Gardiner vezényletével.

Az orgonakoncertek sorából érdemes kiemelni Wolfgang Seifen és Thierry Eschaich „párbaját” és Paolo Crivellaro fellépését, aki Frescobaldi Messa della Madonnájának és Liszt Via Crucis című művének szólistája lesz. Először látogat Magyarországra az argentin sztártenor, Marcelo Álvarez (Rost Andreával Puccini-esten lép fel), és a virtuóz énektechnikájáról híres olasz mezzoszoprán Cecilia Bartoli, aki Händel Itáliában, illetve Maria Malibran – a romantika forradalma címmel ad koncertet. Mozart Figaro házasságának „fesztiválzenekaros” pódium-előadásában az új énekes generáció ismert képviselői (Markus Werba, Marco Vinco) mellett a veterán angol basszus, Robert Lloyd debütál Magyarországon. A Wagner-napokon, a két Ring-ciklus és a két Parsifal-előadás új fellépői között lesz Johan Reuter, Christiane Iven, Waltraud Meier, Iréne Theorin, John Treleaven és Eric Halfvarson. Novemberben Bellini Normájának címszerepével tér vissza Budapestre Edita Gruberova…

A Fesztivál Színházban januárban Fáj címmel Agota Kristof számos nyelvre lefordított regényéből, A nagy füzetből készült adaptációt mutatják be Forgács Péter rendezésében a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, május végén pedig a milánói Piccolo Teatro vendégszerepel Budapesten Carlo Goldoni Nyaralás-trilógiájával.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .