Hit és tudomány együttes szemlélete

Fotó: Loósz Róbert

 

Az egyetem alapításának évfordulóján oktatási, kulturális, tudományos és művészeti együttműködési megállapodást írt alá a PTE és a Pécsi Egyházmegye. Az eseményen az universitas alapításában betöltött szerepéért az intézmény Nagy Lajos Király Díját UdvardyGyörgy megyéspüspök vehette át a Magyar Katolikus Egyház pécsi püspöksége nevében.
A szeptember 1-jei megemlékezésen felavatták Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát, amely a székesegyház északi oldala és a középkori egyetem közötti sétányon kapott helyet.
Ünnepi beszédében Udvardy György a kompozíció alakjairól beszélt: a püspök és a király a hivatást, a felelősséget, az emberhez méltó jövőért és a köz javáért végzett szolgálatot, valamint az együttműködés útját jeleníti meg. „Szükséges a hit és a tudomány együttes szemlélése, erre emlékeztet a pécsi egyetem jubileuma” – hangsúlyozta a főpásztor.
A szobor felavatását és megáldását követően a megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be, amelyben az apostoli küldetésről beszélt: „A professzorok az igazság szolgálói és kutatói, akik kutatják és másoknak tanítják a tudományokat. Az ünnep megállás ebben a folyamatban, és arra szolgál, hogy felismerjük: az igazság megismerhető. Erre az egységre irányul minden tevékenység, ami megerősít a jóság szolgálatában, s ezáltal megnyitja azt az igazságban.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .