Hírvilág: A legfrissebbek Sydney-ből

Nem hivatásos szereplők ezrei működnek közre az egyes jelenetekben. A közszolgálati televízió a Mondovisión keresztül közvetíti, így milliárdos nézettsége lehet, akik így bekapcsolódhatnak a keresztút-járásba. George Pell bíboros érsek szerint ez lesz az egyik legmélyebb hatást kiváltó eseménye a találkozónak. Főrendezője Franco Cavarra, akit mielőtt 1998-ban pappá szenteltek, neves operarendező, színházi szakember volt. A találkozóra törökországi katolikus fiatalok tizenkét tagú küldöttsége is utazik. Luigi Padovese, a törökországi püspöki konferencia elnöke elmondta a SIR olasz hírügynökségnek, hogy a nagy költséget a Kirche in Not (Szükséget szenvedő egyház) segélyszervezet vállalta. A fiatalok mind a négy szertartást követő katolikus egyházat képviselik. A muzulmán többségű országban kisebbséget alkotó katolikusoknak igen nagy szükségük van arra az ösztönzésre, amelyet a találkozó jelenthet.

George Pell, Sydney érseke az előkészületekről azt nyilatkozta, minden a tervezettek szerint halad. Aggodalmat okoz azonban a nagy távolság és az amerikai dollár értékének csökkenése, mert így veszélybe kerül annak a közel 39 ezer fiatalnak a részvétele az ifjúsági világtalálkozón, akik az Egyesült Államokból érkeznének. Más helyeken pedig nehéz lesz repülőjáratot találni. Sokaknak a Fülöp-szigeteken és Japánon keresztül kell majd Ausztráliába érkezniük. Százhatvanezerre becsülhető azoknak a száma, akik az óceánon túlról érkeznek az eseményre. Az eddig jelentkezők száma (több mint kétszázezer) egyébként magasabb a várakozásokhoz képest. Az ausztráliai missziós tevékenységgel kapcsolatban Pell bíboros hangsúlyozta, hogy nem nagymértékű, de folyamatos a felnőttkeresztségek száma. Így növekszik annak a szemináriumnak a létszáma is, amelyet a bíboros vezet. A rendezők szerint nyolcezer önkéntesre lesz szükség a rendezvényekhez, amelyből eddig négyezret sikerült beszervezni. Hétszáz pap készül a gyóntatásokra az egyhetes ifjúsági program idején.

Sydney segédpüspöke, Anthony Fisher – aki egyben a világtalálkozót előkészítő bizottság vezetője – azt nyilatkozta, hogy a júliusi rendezvényre muszlim, zsidó és buddhista fiatalok is meghívást kaptak. A püspök szerint a világtalálkozó jó lehetőség a párbeszédre az Ausztráliában egymás mellett élő kultúrák és vallások számára. A híradások szerint a más vallásokhoz és felekezetekhez tartozó fiatalok lelkesen fogadták el a meghívást. „Mind zsidó, mind muzulmán részről számos felajánlást kaptunk, hogy rendelkezésünkre bocsátják iskoláikat, szállást adnak a vendégeknek, és az ifjúsági fesztiválon is részt vesznek. Buddhista és protestáns fiatalok is csatlakoznak hozzájuk” – mondta Fisher. Rajtuk kívül ausztráliai bennszülött fiatalok, valamint a Közel-Keletről (Irakból és a Szentföldről) érkező fiatalok is részt vesznek a világtalálkozón – írja az Agência Ecclesia.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .