Híres hölgyek Gödöllőn

A városhoz köthető híres nőalakok sorában Erzsébet királyné mellett megjelenik Blaha Lujza, Kriesch Laura és Ady szerelme, Léda is.
A királyi pár (de főleg a királyné) magyarországi tartózkodásának Buda utáni legfontosabb színhelye Gödöllő volt. A Gödöllői Királyi Kastély nyáron megnyíló új időszaki kiállítása Erzsébet királynénak és udvarhölgyeinek állít majd emléket. Sissi magyar udvarhölgyei közül többek között Ferenczy Ida és Sztáray Irma alakjával is megismerkedhetünk majd a tárlaton

.

Blaha Lujzának több mint egy évtizedig volt a városban nyaralója a XIX. század végén. A „nemzet csalogányának” nevét ma városrész őrzi. A Gödöllői Tavaszi Napok keretében a tárgyak mellett fényképek és filmek is felidézik majd a színésznő életét.

Brüll Adél és férje 1925 nyarán az Erzsébet királyné úton vett házat. Léda 1930-ig élt Gödöllőn, bár állandóan nem lakott ott, a helybéliek magukénak érzik. Alakját a Léda koncert – Múzsák, asszonyok a művészetben című zenés szabadtéri előadáson idézik majd fel, ahol Ady Endre Lédához írt verseiből is hallhat a közönség

.

Az alkotó nőket többek között Frey Vilma, Remsey Ágnes és Kriesch Laura képviselik, akik a XX. század első két évtizedében működő és a város életében jelentős szerepet játszó Gödöllői Művésztelepen éltek. A magyarországi szecesszió kiemelkedő műhelyében létrejött műveik tavasztól tekinthetők meg a Művészetek Házában.

2012. november 20-án, Habsburg Ottó születésének századik évfordulóján hangversennyel emlékeznek az utolsó magyar király fiára a királyi kastélyban.

Első alkalommal rendezik majd meg a gödöllői Erzsébet-bált, amellyel a szervezők hagyományt kívánnak teremteni.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .