Hírek

Előadás a Torinói lepelről

Nagy érdeklődés kísérte március 9-én a budapesti Műszaki Egyetemen azt az előadást, amelyet a torinói lepelről tartott Pályi Gyula, a modenai egyetem professzora, az Olasz Nemzeti Tudományos Akadémia (a „Negyvenek”) tagja. (Az előadó erről a témáról többször írt lapunkban is.) Érdekesen mutatta be azt a hosszú utat, amely a leplet Jeruzsálemből Edesszán át Konstantinápolyba, Athénbe, a Szerémségbe, a franciaországi Chambérybe, s végül Torinóba vezette el. Képekkel illusztrálta a pollenvizsgálatot, a lepel numizmatikai, textiltechnikai és fotográfiai sajátosságait, a meglepő egyezéseket, a különféle elemzéseket és meggondolásokat.

(P. I.)

Harangzúgás Szegeden

Március 12-én emlékeztek az 1879-es szegedi nagy árvíz 131. évfordulójára. Ez alkalomból a hagyományoknak megfelelően tizennégy órakor megszólaltak a dóm harangjai, köztük a nyolcvanhat mázsás Hősök harangja is, mely csak a nagy egyházi ünnepek alkalmával hallható.

(Bartucz Katalin)

Lengyel papi találkozó

A Magyarországon szolgáló lengyel papok és szerzetesek találkozójára került sor március 11-én Szegeden, a püspöki székházban, Kiss-Rigó László püspök kezdeményezésére. A vendégek megtekintették a Dóm teret, a székesegyházat, valamint az egyházmegyei múzeum és kincstár gyűjteményét. Ezt követően lengyel nyelvű szentmisén vettek részt a Szent Gellért Szeminárium kápolnájában. A közös ebéd után kötetlen beszélgetés során mutatkoztak be, beszéltek életükről, munkájukról a Magyarországon szolgáló papok, szerzetesek és szerzetesnők. A kötetlen, baráti hangvételű találkozón mintegy húsz lengyel misszionárius vett részt, közöttük Ferences Mária Misszionárius-, Sacré Coeurés vincés nővérek, szalvatoriánus, domonkos, szalézi, minorita és lazarista szerzetesek, a Krisztus Király Misszionáriusai, illetve a világi papság néhány tagja.

 (Bartucz Katalin)

Megemlékezés Veszprémben

Az ökumenikus istentiszteleten részt vett Márfi Gyula veszprémi érsek, Nagy Károly plébános, Isó Zoltán veszprémi evangélikus lelkész, beszédet mondott Katona János alezredes és Szabó György alezredes, református tábori lelkész. A megemlékezést március 14-én, vasárnap, az este 6 órakor kezdődő szentmise után tartották a veszprémi székesegyházban.

F. J.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .