Hírek

A plébánia mint az egyház része

Tizenkettedik alkalommal került sor a budapesti Kánonjogi Posztgraduális Intézet nemzetközi tanulmányi napjára február 8-án, ezúttal a plébániákkal kapcsolatos aktuális kánonjogi kérdéseket vizsgálva. A konferencián jelen volt Erdő Péter bíboros és Juliusz Janusz érsek, magyarországi apostoli nuncius is. Előadást tartott Jean-Claude Périsset berlini nuncius Kérdések a közép-európai plébániák aktuális kánonjogi helyzetéről címmel. Történeti áttekintést adott a plébánia funkciójáról Markus Graulich SDB, a római Università Salesiana professzora. Ezt Manuel Saturino da Costa Gomes, a lisszaboni katolikus egyetem professzorának előadása követte A személyi plébánia és kánonjogi formája címmel. Végül Szuromi Szabolcs Anzelm premontrei szerzetes előadását hallgathatták meg a jelenlévők, a plébánia és a szerzetesintézmények, valamint az új lelkiségi mozgalmak kapcsolatáról.

A keresztény családról Szabadkán

A szabadkai székesegyházban minden évben megtartják a lourdes-i kilencedet február 2-tól 11-ig. A kilenced harmadik napján Bíró László tábori püspök mutatta be a szentmisét, és előadást tartott A keresztény család a vallási és az emberi értékek iskolája címmel.

Papi találkozó Pécsett

A már hagyományos, immár minden évben megrendezett papi találkozóra idén február 10-én került sor a pécsi bazilikában. Az ünnepi szentmisét Takács Nándor OCD nyugalmazott székesfehérvári püspök, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök és Mayer Mihály pécsi megyés püspök mutatta be az egyházmegye papságával.

Fazekas Orsolya

Összefogás a betegekért

Az idei betegek világnapján, a marcali kórház térségében tevékenykedő lelkipásztorok részvételével igeliturgiát tartottak a marcali kórház ápolási és krónikus osztályán. A kéthelyi Németh József, a mesztegnyői Galambos Ferenc és a somogysámsoni Orvos Levente plébános is eljött, hogy meglátogassák a plébániájukhoz tartozó betegeket, akikkel hosszan elbeszélgettek. Orvos Levente XVI. Benedek pápa ez évi üzenetéről beszélt, arra kérte a betegeket, hogy imádkozzanak a papokért, és ajánlják fel szenvedéseiket értük, hogy hűségesek legyenek a hivatásukhoz. A jelen lévő atyák több mint száz betegnek szolgáltatták ki a betegek szentségét.

Kiss Iván

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .