Hírek

Portréfilm Futó Károlyról

Van egy erősebb akarat… címmel portréfilm készült Futó Károly atyáról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán működő vizuális műhely közreműködésével. A film megnézhető az interneten.

Jászsági hívek zarándoklata Esztergomba

Október 24-én, a nemzeti ünnep, valamint Meszlényi Zoltán vértanú boldoggá avatása időpontjának közeledtével jászsági – jászjákóhalmi, jászdózsai, jászteleki, jászapáti és jászárokszállási – hívek látogattak el Esztergomba, papjaik vezetésével. A szentmise után a bazilika altemplomában imádkoztak Mindszenty bíboros közbenjárásáért is.

Megjelent a Herzan-könyvtárat bemutató kiadvány

A Martinus Kiadó által útnak indított Szombathelyi Egyházmegye Kincsei című sorozat első füzetében a Herzan-könyvtárról olvashatnak az érdeklődők. Gróf Herzan Ferenc bíboros, szombathelyi püspök (1799-1804) könyvtára az egyházmegyei könyvtár különgyűjteménye.

Országos hittanverseny középiskolásoknak

A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola az előző évekhez hasonlóan Országos Középiskolai Katolikus Hittanversenyt szervez. A versenyre mind egyénileg, mind csapatban lehet jelentkezni. Az idei verseny témája a papság.

A liturgia volt a hitoktatók továbbképzésének témája Szombathelyen

Nyolcvan hitoktató gyűlt össze Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémia előadótermében október 26-án, hogy részt vegyenek az idei tanév őszi továbbképzésén, amelynek témája a liturgia hitoktatásbeli helyzete volt.

Római magyarok megemlékezése

Hagyományaihoz híven a római magyar közösség, a hosszabb-rövidebb ideje ott élők, illetve a római magyar intézmények képviselői, idén is a Verano-temetőben tartották halottak napi megemlékezésüket. Perger Gyula vezetésével felkeresték az Örök Város híres temetőjében nyugvó magyarok közös sírboltját a 38-as parcellában; a Feltámadott Krisztus-szobornál pedig távol nyugvó saját halottaikért is imádkoztak. Róma legnagyobb temetője, a Campo Verano a Falakon kívüli Szent Lőrinc-bazilika mellett fekszik, ahol az olasz nemzet számos kiválósága lelt nyughelyet. A Veranóban helyezték végső nyugalomra a római magyar közösség tagjait is. A jezsuiták, piaristák, premontreiek, kapucinusok – utóbbiak közt Kovács Angelus, a korábbi magyar főlelkész – szerzetesrendjük közös sírboltjában nyugszanak. Sokan pedig a 38-as számot viselő „külföldiek parcellájában”, mint például báró Apor Gábor (Boldog Apor Vilmos püspök testvére), aki 1944-ig hazánk szentszéki követe volt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .