Hírek

Közülük a legkisebb és egyben a legújabb a nyáron alapított Dóci Katolikus Általános Iskola, 63 tanulóval. A legnagyobb pedig a gyulai Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégium 832 diákkal. A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola 222 fős hallgatói létszámmal indítja az évet. A nappali tagozatra beiratkozottak között huszonnégyen a Szent Gellért Szeminárium növendékeiként készülnek a papságra. Közülük 17 szeged-csanádi egyházmegyés, egy fő a nagybecskereki, három-három pedig a kalocsai és a szabadkai egyházmegyék lelkipásztori szolgálatára vállalkozik. Az egyházmegye egy növendéke a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán kezdte meg tanulmányait.

Bókay László

Egyéves a Prohászka imaszövetség

Egy éve hívta életre Spányi Antal püspök a Prohászka Imaszövetséget Bodajkon, a Segítő Szűzanya ősi zarándokhelyén. A papi és szerzetesi hivatásokért fohászkodó, a papnevelés ügyét – saját egyházmegyéjükben – lehetőségei szerint segítő közösség immár több mint kétezer világi és száz pap tagot számlál. A főpásztor örvendetesnek nevezte, hogy egyre több egyházközségben, illetve lelkipásztori körzetben szervezett formában, rendszeresen, havonta találkoznak, és közösen imádkoznak a tagok. A közös ima hatékonyabban szolgálja természetfeletti céljainkat, a közös beszélgetés pedig erősíti felelősségünk tudatát. Az imaszövetség élő és meghalt tagjaiért ajánlják majd fel minden évben az október 10-éhez kapcsolódó Prohászka-misét a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban, ahol az imaszövetség zászlóját is őrzik. Akik a közös imádság és cselekvés szándékával csatlakoznának az imaszövetséghez, belépési szándékukat a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatal címén jelezhetik.

Bertáné Pintér Katalin

Küldetésnyilatkozat átadása Zalaegerszegen

A 2008 nyarán Szombathelyen megtartott nagykáptalanján a Notre-Dame Női Kanonok- és Tanítórend újragondolta iskolafenntartó tevékenységét is, újrafogalmazta pedagógiai elveit. Az erről szóló küldetésnyilatkozatot 18-án szentmise keretében S. Marie Alexia Nguyen thi Hong-Quy generális anya adta át a rend által működtetett zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójának, Virág Józsefnének.

Az MKPK Titkárságának közleménye

Az elmúlt hónapokban több alkalommal megjelent különböző sajtótermékekben az Actio Catholica megnevezés. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ezúton is felhívja a figyelmet, hogy az évekkel ezelőtt megszüntetett szervezet nevének használatára engedélyt nem adott. A Magyar Katolikus Egyház a nevet használó szervezettel semmilyen kapcsolatban nem áll.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .