Hírek

A Központi Papnevelő Intézet, a győri, az esztergomi, az egri, a veszprémi, a nyíregyházi, a szegedi és a gyulafehérvári szemináriumok elöljárói áttekintették a papképzés jelenlegi helyzetét, különös figyelmet fordítva arra, hogyan jeleníthetik meg a papság évét a papképzésben, és határoztak a következő tanévre vonatkozó közös eseményekről is. A plenáris ülések mellett a résztvevők szekcióüléseken részletesen tárgyaltak az elkövetkező tanév feladatairól.

Magyar Kurír

Szalézi búcsú Péliföldszentkereszten

A Szent Kereszt felmagasztalása ünnepét megelőző szombaton, szeptember 12-én tartják a búcsút Péliföldszentkereszten a szalézi rend alapításának 150., valamint a magyar rendtartomány önállóságának 80. évében. Seregély István nyugalmazott egri érsek vezetésével mutatják be az ünnepi szentmisét, majd a 90-ik tanévet kezdő nyergesújfalui Szalézi-Irinyi középiskola tanulóinak műsora következik. 14 órakor a résztvevők megáldásával szüreti lovas felvonulás indul Péliföldszentkeresztről Bajótra.

Lengyel Erzsébet

Új premontrei perjel

A csornai premontrei apátság káptalanja – Thomas Handgrätinger generális-apát jelenlétében – megválasztotta Horváth Lóránt Ödön nyugdíjba vonuló apát utódát. A közösség új elöljárója az eddigi perjel, Fazakas Márton lett, aki kormányzó perjelként hat éven keresztül irányítja majd az apátságot. A leköszönő apát közel húsz éven át vezette a csornai premontreieket. Horváth Lóránt Ödön nevéhez fűződik többek között a rend csornai épületének külső-belső felújítása, a szombathelyi Szent Norbert Gimnázium újraindítása, valamint a szombathelyi és a keszthelyi rendház renoválása. Az új kormányzó perjel Erdélyből, Lövétéről származik. 1999-ben öltötte magára a rend habitusát. Pannonhalmi és budapesti tanulmányok után 2004-ben szentelték pappá, és 2008-tól volt a közösség perjele. Jelmondata Szent Mártontól való: „Nem vonakodom a munkától.” A kormányzó perjelt egyházkormányzati szempontból mindazok a jogok megilletik, melyek az apátot is.

csornai premontrei apátság/Magyar Kurír

Tanévnyitó Nyíregyházán

Tanévnyitó szentmisét mutatott be Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök Nyíregyházán, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium kápolnájában. A három egyházmegyei fenntartású oktatási intézményben és a debreceni Svetits Intézetben a most induló tanévben összesen 79 osztályban 2106 diák kezdi meg tanulmányait.

Kovács Ágnes 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .