„A megismerés mindig esemény”

Francesco Lambiasi, Rimini püspöke, a mise főcelebránsa szentbeszédében így fogalmazott: „Nem lehet megszokásból vagy hagyományból kereszténynek lenni, csak személyes döntés alapján, tudatosan. Ma, mint egykor, újra Jézus mellett kell dönteni. Ő személyes választ vár tőlünk az egyház közösségében, szembe kell mennünk a korunkban uralkodó gondolkodásmóddal. Kezdetben van a szeretet, a szeretetből bizalom fakad, a bizalom által pedig megvalósul a megismerés. Ma gyakran mondják, hogy aki hisz, nem ismeri reálisan a valóságot. Ennek épp az ellenkezője igaz: csak az ismeri a valóságot úgy, amint van, aki Jézus Krisztusban hisz. A hit nem ellentéte a megismerésnek, mert Krisztusban ismerjük meg azt, ahogyan a Végtelen „Eseménnyé” vált a történelemben. A mise után a jelenlévők videohíd segítségével kapcsolódhattak be a Castel Gandolfó-i úrangyala imádságba. Ennek végén a Szentatya személyesen is köszöntötte a találkozó résztvevőit:

„Szívből jövő üdvözletem mindazoknak, akik ezen a meghatározó eseményen részt vesznek – mondotta -, kívánom, hogy kedvező alkalom legyen megérteni: a megismerés nem csak anyagi jellegű esemény, „mert minden megismerésben és a szeretet minden cselekedetében az ember lelke többletet tapasztal meg, amely ajándékhoz hasonlít, olyan méltósághoz, amelyre felemelve érezzük magunkat” (Caritas in veritate, 77.). Az elmúlt harminc év történetét, a fejlődést jól jelzi, hogy az első találkozót még kilencezer négyzetméteres területen rendezték meg, ma pedig százhetvenezer négyzetméternyi terület ad helyet a különféle programoknak. A három évtized alatt olyan vendégei voltak a találkozónak, mint José Carreras, Andrej Tarkovszkij, Eugen Ionescu, François Michelin, Jean Guitton, Hans Urs von Balthasar, Lech Walesa, Helmuth Kohl, a dalai láma, még bíborosként Joseph Ratzinger, 2005-ben Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, valamint a XX. század két legnagyobb egyénisége: Teréz anya és II. János Pál pápa.

A nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló találkozót szervező Comunione e Liberazione erejét jól mutatja, hogy már 1979-ben ötvenezer látogató vett részt az első meetingen. Az idei találkozónak is neves vendégei voltak: Tony Blair, volt angol miniszterelnök, Ennio Morricone zeneszerző, James Murdoch, a Europe and Asia News Corporation elnök-vezérigazgatója, a tudományok kiemelkedő képviselői közül Mary Ann Glendon, az Egyesült Államok korábbi szentszéki nagykövete, a Harvard Egyetem jogi professzora és a Pápai Társadalomtudományi Akadémia elnöke, Charles Townes, az 1964-es, és John Mather, a 2006-os fizikai Nobel-díjas, Yves Coppens francia paleontológus, Joseph Weiler, a New York-i Egyetem jogászprofesszora, Rémi Brague, a Sorbonne Egyetem filozófiaprofesszora, a politikai élet képviselői közül Renato Schifani, az olasz szenátus elnöke és számos miniszter, Giulio Andreotti volt miniszterelnök, örökös szenátor, Jeb Bush, Florida állam volt kormányzója.

Neves egyházi személyiségek is részt vettek az idei meetingen, köztük Antonio Marìa Rouco Varela, Madrid érseke, Carlo Caffarra bíboros, bolognai érsek, Luigi Negri, San Marino-Montrefeltro püspöke, valamint Julián Carrón atya, a Comunione e Liberazione mozgalom jelenlegi vezetője. A www.meetingrimini.tv internetes oldalon tizenöt találkozó élőben is követhető volt, a videotárban pedig további negyvenkilenc program időeltolással tekinthető meg, amelyek közül 18 angol, 7 spanyol, 3-3 francia és portugál fordításban is elérhető. A meetingen sok szó esett a pénzügyi, de főleg erkölcsi válságról, a misszióról, a hit és tudás egységéről, a Caritas in veritate enciklikáról, a szubszidiaritásról, az egyén szabadságáról és felelősségéről, a szépségről és a csodálkozásról, de főképp a kereszténység eseményéről és minden megnyilvánulási módjáról, amely a megismerést, a valósággal való teljesebb kapcsolatot teszi lehetővé. A találkozó egyik érdekes tapasztalata és sikertörténete, hogy büntetésüket töltő elítéltek – természetesen börtönőrök jelenlétében – éttermet üzemeltettek.

2008-ban egy kiállítás formájában, most pedig élőben is láthatták a jelenlévők a rabok foglalkoztatásának újfajta módját. „Megváltozott emberek, akik siratják a rosszat, amit tettek” – mondja az elítélteket foglalkoztató szociális társaság vezetője. „Itt nincsenek őrök és bűnözők, hanem egy találkozás által megváltozott új emberség.” Emilia Guarnieri, a meeting elnöke a záró sajtótájékoztatón elmondta: a válság ellenére a találkozó nemzetközibb és népszerűbb volt, mint valaha: 57 országból nyolcszázezer látogató érkezett. Az egy hét alatt összesen 116 találkozó és kerekasztal-beszélgetés, 9 kiállítás, 26 előadás, több sportesemény szerepelt, 300 előadóval, közel 4000 olasz, illetve külföldi diák önkéntessel. A harmincadik meeting a résztvevők sokasága számára jelentett értelmezési segítséget, a megismerés kitágítását, amely nem mechanikus folyamat, hanem mindig igazi esemény. A jövő évi találkozó 2010. augusztus 22. és 28. között lesz, a mottója pedig: „A szív az, ami nagy dolgok iránti vágyakozásra indít bennünket.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .