Hírek

A harmincórás, akkreditált tanfolyamra július 14-18. között kerül sor a főapátságban, amelynek keretében a résztvevők többek között a szent zene szerepét vizsgálják a liturgiában, betekintést kapnak az ősi lejegyzés és az interpretáció összefüggéseibe, valamint – egyszerűbb tónusokban – megismerhetik a zsoltározást. A visszatérő hallgatók a Sankt Gallen-i neumaírás mellett a metzi notációval is foglalkoznak a kurzuson, valamint az e lejegyzési módok szerinti éneklés gyakorlása mellett a gregorián vezénylési alapjait is elsajátíthatják. Az érdeklődők május 20-ig jelentkezhetnek a www.gregoriantarsasag. hu honlapról letölthető jelentkezési lappal, vagy a kért adatok emailben (bartokze@freestart. hu) való elküldésével.

„Közös kincsünk a Biblia”

Sarkadon, a Bartók Béla Művelődési Központban április 5-én került sor a XVIII. egyházmegyei családnapra, amelyet a Biblia évéhez kapcsolódva „Közös kincsünk a Biblia” mottóval a – testvéregyházakkal karöltve – rendezett meg a szeged-csanádi egyházmegye. A térségből tizennégy településéről érkeztek résztvevők. Tóth Imre polgármester és Kovács Péter plébános köszöntése után Kondé Lajos pasztorális helynök kiemelte: a nap témája azt is jelzi, hogy a Biblia a tiszta forrás, amelyből táplálkozhatunk, erősödhetünk, napról napra fölfrissülhetünk. A családreferens házaspár, Csányi Sándor és Tekla ehhez kapcsolódóan hangsúlyozták: nemcsak megélnünk de kifelé is sugároznunk kell az evangéliumi értékeket. Szatmári Györgyi, a Szegedi Hittudományi Főiskola oktatója A család a Bibliában, a Biblia a családban című előadásában nem csupán arról beszélt, hogy Jézus korában, a zsidó nép életében milyen védő, óvó, az egész társadalmat erősen meghatározó köteléket jelentettek a családi kapcsolatok, hanem azt is bemutatta, hogy ezek az értékek a mai ember számára miért fontosak. A délutáni kiscsoportos beszélgetéseken olyan témákat érintettek a jelenlévők, mint a konfliktuskezelés a családban, közös szentírásolvasás, illetve a generációk együttélése. A művelődési házban zajló eseményekkel párhuzamosan a gyermekek számára az általános iskola épületében szerveztek foglalkozásokat. A programsorozatot ökumenikus istentisztelet zárta a Loyolai Szent Ignác templomban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .