Hírek

Az idei téma kimondva-kimondatlanul is a trianoni békediktátum következményeiről kellett hogy szóljon. Előadások hangzottak el, diavetítések színesítették a programot. Az első napon a magyarok, másnap a szomszédos országok képviselői tartottak előadásokat. Harmadik nap egy történeti értékű bélyeggyűjteményt mutattak be, valamint az erdélyi magyar nyelvű oktatásról esett szó. A konferencián többek közt előadás hangzott el a trianoni békediktátumról és annak hátteréről is, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia mint az európai egység előmozdítójáról. Jövőre, nyári egyetem keretében A család válsága Európában lesz a fő téma.

Körössy László

Ökumenikus istentisztelet anyanyelvünkért

Pünkösdváró Európa címmel szerveznek Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozót augusztus 30-án este 6 órakor a szegedi dómban – jelentette be közös sajtótájékoztatón Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök és Tőkés László, európai parlamenti (EP) képviselő. A találkozóval a szervezők szeretnék szolidaritásukat kifejezni a hátrányos megkülönböztetést és jogfosztást szenvedő határon túli magyar közösségekkel, és tiltakozni a szeptember 1-jén életbe lépő szlovákiai nyelvtörvény rendelkezései ellen. A Nagytalálkozót – melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak – élőben közvetíti a Duna Televízió. Mint arról annak idején beszámoltunk, 2006 augusztusában a nyitrai és szepesi püspökök határozottan elítélték a nacionalista, magyarellenes megnyilvánulásokat.

MG

Szent István napja és Szent Jobb-körmenet Budapesten

Erdő Péter bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mutatják be a Szent István-napi ünnepi szentmisét a budapesti Szent István-bazilika előtti téren augusztus 20-án, 17 órakor. A szentbeszédet Joachim Meisner bíboros, kölni érsek mondja. A körmenetben a Szent Jobb előtt az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulhatnak. A rendezők kérik, hogy a csoportok részvételi szándékukat jelezzék az Esztergom-budapesti Főegyházmegyei Hivatal címén. (1250 Budapest, Pf. 1., fax: 1/202-5458, e-mail: augusztus20@ esztergomi-ersekseg.hu)

Tóth János Csaba

Visegrád ezeréves

Visegrád augusztus 29-én ünnepli ezeréves fennállását. Ez alkalomból ezen a napon 10.30 órakor Erdő Péter bíboros, érsek szabadtéri szentmisét mutat be, és megáldja a felújított templomot.

p-i

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .